fbpx
European Western Balkans
Društvo

Objavljen konkurs Programa EU za mlade profesionalce na Zapadnom Balkanu

Zastava EU; Foto: Evropska unija

BRISEL – Evropska komisija i Britanski savet saopštavaju skorašnje objavljivanje poziva za prijavljivanje za Program EU za mlade profesionalce na Zapadnom Balkanu – treća runda (YPS 2018), kojim se sprovode dva programa obuke u akademskim institucijama EU uz komponente regionalne razmene za državne službenike na početku karijere iz šest zemalja Zapadnog Balkana (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Bivša jugoslovenska republika Makedonija, Kosovo*, Srbija i Albanija).

Prijave će se otvarati od 30. avgusta do 13. septembra 2018. Na kraju procesa selekcije, izabranim službenicima će biti ponuđena prilika da pohađaju dve intenzivne obuke (po dve nedelje svaka) na Science Po u Parizu u Francuskoj, “Izvršni sertifikat u menadžentu i državnoj politici” in a Koledžu Evropa u Brižu u Belgiji, kao i da učestvuju na dvonedeljnom Programu regionalne razmene kojim se promoviše element regionalnne saradnje EU na nivou javne administracije.

Ovaj EU program, čiji je radni jezik samo engleski, nudi do 30 mesta, pet za svaku zemlju regiona (broj datih stipendija takođe može da bude manji u zavisnosti od broja odgovarajućih kandidata).

Ovaj poziv je otvoren za državne službenike srednjeg stepena sa između dve i pet godina radnog iskustva u javnoj administraciji koji su uključeni u formulisanje politike i strateškog planiranja u kabineta premijera, ministarstva finansija, strateških delova ministarstva spoljnih poslova i ministarstva za evopske integracije/vladinih direkcija/organa za evropske integracije, institucija odgovornih za koordinaciju EU pitanja (kao što je precizirano u samom obaveštenju i detaljno objašnjeno u pravilima procedura koje će biti objavljeno na internet strani projekta 30. avgusta 2018).

Povezani članci

Značajan napredak u oblasti interne finansijske kontrole

EWB

Istraživanje: Rusija koristi teritorijalni revizionizam za destabilizaciju centralne i istočne Evrope

EWB

EU i Norveška donirale respiratore i monitore vredne 4,5 miliona evra

EWB