fbpx
European Western Balkans
Društvo

Očekuje se da EU bude “vidljivija” u regionu

BEOGRAD – Zbog ozbiljnog zastoja u procesu proširenja Evropske unije prema našem regionu, došli su drugi zainteresovani akteri i Evropska unija će morati ozbiljno da se pozabavi pre svega političkim popunjavanjem ovog prostora, poručeno je na današnjem skupu Spoljna politika Srbije “Između Brisela i Moskve?”.

Na forumu u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacije “Fridrih Ebert”, rečeno je da će, zbog pojačanih napetosti u regionu zbog nejasnih perspektiva proširenja, EU u narednom periodu raditi na povećanju svoje vidljivosti u ovom delu Evrope.

“Već vidimo znake ponovne mobilizacije Evropske unije u našem regionu sa Berlinskim procesom i Berlinskim procesom Plus. Unija nije dovoljno vidljiva, s obzirom na pomoć koju je obezbedila regionu i možemo očekivati, imajući u vidu tenzije u regionu zbog nejasne perspektive proširenja, da će EU ili neke njene najaktivnije članice imati aktivniju ulogu”, kaže za Tanjug predsednica Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji, Jelica Minić.

Na Forumu su se razmatrali odnosi Srbije sa glavnim partnerima, Evropskom unijom i Rusijom, kao i sa Kinom, Turskom i Emiratima.

“Vrlo je ilustrativno da dan uoči našeg skupa imamo vojne vežbe u Belorusiji i imamo vojne vežbe u okolini Bujanovca gde Srbija sa još osam zemalja, uglavnom članica NATO-a, takođe izvodi vojne vežbe”, objašnjava Minić i kaže da to pokazuje da se stalno balansiraju odnosi i da ti odnosi imaju značajne odbrambene i bezbednosne dimenzije.

“Najveći značaj Rusije za Srbiju građani prepoznaju u sferi bezbednosti, jer u sferi ekonomije, Evropska unija je apolutno dominantniji partner”, istakla je Minić.

Na skupu je rečeno da država Srbija nema jasno utvrđenu i u Narodnoj skupštini usvojenu spoljnopolitičku strategiju, međutim, rekli su učesnici, nakon 2008. godine, Beograd se opredelio za politiku “i Brisel i Moskva”, odnosno za članstvo u EU i istovremeno za strateško pertnerstvo sa Ruskom Federacijom.

Povezani članci

Fer konkurencijom do kvalitetnije medijske ponude

EWB

Produžen rok za dostavljanje komentara na Nacrt akcionog plana za poglavlje 23

EWB

Panel “Mogućnosti i ograničenja civilnog društva kao kontrolora vlasti u procesu pristupanja Srbije EU”

EWB