fbpx
European Western Balkans
Društvo

Odbačena krivična prijava protiv novinarke Ane Lalić

Ana Lalić; Foto: Nova.rs

NOVI SAD – Krivična prijava podneta za krivično delo izazivanje panike i nereda iz člana 343. Krivičnog zakonika protiv novinarke portala Nova.rs Ane Lalić je odbačena, potvrđeno je agenciji Beta u Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu.

Ana Lalić je privedena početkom aprila pošto je na portalu Nova.rs objavila tekst o nedostatku zaštitne opreme za medicinske radnike u Kliničkom centru Vojvodine. Prema rečima njenog advokata, prethodno joj je pretresen stan i oduzeti mobilni telefoni i laptop. Lalić privedena je nakon što je Klinički centar Vojvodine obavestio tužilaštvo i policiju da je novinarka svojim tekstom “uznemirila javnost i naštetila ugledu institucije”. Klinički centar Vojvodine označio je u saopštenju tekst kao “netačan, neproveren i zlonameran” zbog navoda o tome da medincinske sestre u ovoj ustanovi rade bez zaštitne opreme, ukazujući da je “zbog uznemiravanja javnosti i rušenja ugleda” obavestio tužilaštvo i policiju.

Na vest o hapšenju Ane Lalić ubrzo su reagovali Fridom Haus, Evropska federacija novinara, ali i Evropska unija.

“Hapšenje novinarke Ane Lalić je veoma zabrinjavajuće. Pozdravljamo njeno oslobađanje. U ovo vanredno vreme s kojim smo suočeni izuzetno je važno da vanredne mere nisu na štetu osnovnih principa i vrednosti. Mediji i novinari imaju ključnu ulogu u informisanju javnosti o izuzetno važnim informacijama i praćenju akcija koje preduzima vlada”, izjavila je Ana Pisonero, portparolka za proširenje i susedsku politiku Evropske unije.

Hapšenje su osudile i organizacije civilnog društva u Srbiji u zajedničkom saopštenju u kom se navodi da takvo tretiranje novinara ne samo da direktno predstavlja kršenje slobode medija, nego stvara efekat zastrašivanja za sve novinare u Srbiji, koji su ključna tačka za adekvatno informisanje građana.

Potpisnice su Beogradski centar za bezbednosni politiku, Beogradski centar za ljudska prava, YUCOM, Građanske inicijative, Centar za prakitčnu politiku, Helsinški odbor za ljudska prava, Centar savremene politike, A11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava, CEPRIS – Centar za pravosudna istraživanja i Nacionalni konvent o EU.

Povezani članci

Dodela priznanja Doprinos godine Evropi 2017

EWB

Miščević, Dragojlović: Važno učešće civilnog društva u procesu pristupanja Srbije EU

Marina Zec

CINS dobitnik nagrade Doprinos godine Evropi za 2017. godinu

Filip Lukić