fbpx
European Western Balkans
Politika

Odbor za evropske integracije usvojio Vladin izveštaj o prvih šest meseci pregovora Srbije sa EU

Odbor za EU integracije; Foto: FoNet

BEOGRAD – Evropska komisija je u svom izveštaju konstatovala da je Srbija ostvarila napredak u procesu pristupanja Evropskoj uniji i smatra da je spremna za zatvaranje poglavlja, izjavila je danas ministarska za evrointegracije Tanja Miščević na sednici Odbora za evropske integracije Skupštini Srbije, prenosi FoNet.

Ona je, predstavljajući izveštaj o pregovorima o prostupanju Srbije EU u prvih šest meseci ove godine koji je podnela Vlada, rekla da je 2025. godina – godina spremnosti za pristupanje EU, ali da je sam proces “procedura koja iziskuje vreme”.

Miščević je istakla da je još dosta posla pred Srbijom i da je usklađenost sa deklaracijama o spoljnoj i bezbednosnoj politici trenutno na nivou od 53 odsto.

Poslanik Zeleno-levog kluba Robert Kozma istakao u raspravi kako se Srbija ne može pohvaliti da je demokratija, već da je hibridni režim. On i poslanik koalicije Moramo – Zajedno Đorđe Miketić podsetili su da od decembra 2021. godine nije otvoreno nijedno poglavlje, a da je poslanica Evropskog parlamenta Alesandra Moreti konstatovala kako od te godine Srbija nije napravila nikakav napredak.

Miščević je replicirala rekavši da je “pristupanje politički proces” i da je svaki korak u tom procesu, takođe, politički proces. Prema njenim rečima, sve zavisi od svih 27 država članica EU i od njihovih tehničkih, ali i političkih odluka.

“Takođe, proces pristupanja nije “izolovano ostrvo”, već zavisi od događaja u regionu i svetu”, dodala je Miščević-

Ministarka je podsetila i da Evropska komisija ima veću težinu od Evropskog parlamenta, koji nije zakonodavno telo i predstavlja građane, a ne države.  Uloga EP, kako je objasnila, jeste da odobri sporazum o pristupanju.

Ona je predložila da svakog meseca dolazi na sednicu odbora i razgovara sa članovima, što je Kozma podržao. Izveštaj koji je podnela ministarka Tanja Miščević usvojen je većinom glasova.

Povezani članci

Vučić i Joksimović čestitali Dan Evrope

EWB

Nemačko ministarstvo: Neprihvatljive izborne neregularnosti za državu kandidata za članstvo u EU

EWB

Kosovo odgodilo za dva dana kazne za vozače sa srpskim tablicama

EWB