fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Odbor za spoljne poslove Srbije: Saradnja Srbije i NATO je uspešna i važna

Narodna skupština; Foto: Wikimedia Commons

BEOGRAD – Saradnja Srbije i NATO je uspešna, rečeno je juče na sastanku predstavnika Odbora za spoljne poslove Narodne skupštine Srbije sa ambasadorom Holandije u Srbiji i atašeom za odbranu ambasade Norveške u Beogradu.

Sastanku su prisustvovali predsednik Odbora za spoljne poslove  Žarko Obradović (SPS), ambasador Holandije u Srbiji Žil Bešor Pluh, ataše za odbranu ambasade Norveške Egil Deltviet, kao i zamenica odbora Vesna Marković (SNS) i članovi Dragan Šormaz (SNS) i Dušica Stojković (SNS).

Predsednik Odbora za spoljne poslove Željko Obradović je naveo KFOR misiju na Kosovu kao primer dobre saradnje Srbije i NATO.

“Srbija u Prištini nema partnere koji se pridržavaju dogovorenih sporazuma, Rezolucija 1244 se ne poštuje, da nemamo saradnju sa NATO situacija po nealbansko življe na teritoriji Kosova i Metohije bila bi daleko teža”, rekao je Obradović, stoji u zvaničnom saopštenju.

Ambasador Holandije u Srbiji Žil Bešor Pluh naglasio je da je Srbija među partnerima koji prednjače po broju projekata, kako vojinih, tako i civilnih.

On je istakao da NATO poštuje vojnu neutralnost Srbije i da je pohvalno što ona ne znači izolaciju, već izbalansiranu saradnju sa svim međunarodnim partnerima. Pluh je u tom svetlu naglasio značaj Evroatlantskog centra za koordinaciju odgovora na katastrofe i izrazio nadu da će i u tom segmentu doći do saradnje NATO i Srbije.

Članica Odbora Vesna Marković istakla je da strateški cilj Srbije ostaje punopravno članstvo u EU i da je u tom smislu saradnja sa NATO izuzetno važna.

Ona je naglasila da Evropska unije ne može da bude stabilna i bezbedna, ukoliko region Zapadnog Balkana nije stabilan i bezbedan i u tom smislu je istakla značaj nastavka saradnje NATO i Narodne skuštine kroz eduakciju novih poslanika.

Dušica Stojković je takođe istakla značaj programa edukacije posebno mladih poslanika, jer je svaki poslanik važan posrednik u prenošenju poruka, posebno u svojim lokalnim sredinama, što može doprineti menjanju negativnog stava javnog mnjenja prema NATO.

Član Odbora Dragan Šormaz smatra da saradnja sa NATO i njenim članicama nije dovoljno vidljiva u javnosti, ističući nelogičnost podatka da Srbije ima četiri, pet puta više aktivnosti sa SAD nego sa Rusijom, Kinom, ODKP savezom i svim ostalim zemljama zajedno. On smatra da razlog tome treba tražiti u činjenici da je za građane prihvatljivije da podržavaju saradnju sa SAD, nego sa NATO.

Podsećamo da je u januaru ambasada Holandije u Beogradu preuzela dužnost NATO kontaktne tačke odnosno ambasade u Srbiji od ambasade Norveške u okviru zajedničkog mandata dve ambasade.

Povezani članci

Marković: Današnji dan veliki dan za Crnu Goru

EWB

Crna Gora i Srbija na vrhu liste evropskih država po vlasništvu lakog naoružanja

EWB

Šesta Beogradska NATO nedelja počinje sutra

EWB