fbpx
European Western Balkans
Politika

Odbori za ustavna pitanja Srbije i EU o evrointegracijama

Dom Narodne skupštine Republike Srbije; Foto: Pixabay

BEOGRAD – Članovi Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Skupštine Srbije razgovarali su danas sa delegacijom Odbora za ustavna pitanja Evropskog parlamenta o evrointegracijama, a razmenjena su i iskustva i principi rada dva odbora.

„Ovde smo, jer je Srbija u procesu pridruživanja, čemu se i mi radujemo, i želeli smo da ostvarimo uvid kako vi vidite proces integracija i koliko ste zadovoljni ostvarenim napretkom”, rekao je Šopflin, saopšteno je iz parlamenta.

On je takođe istakao da su zbog toga neophodne i određene izmene Ustava Srbije i interesovao se za proceduru njegove izmene.

Predsednik Odbora za ustavna pitanja Ðorđe Komlenski je istakao da će, ukoliko bude došlo do promene Ustava, taj proces morati da se obavi u dva koraka, prvi bi bio usklađivanje nacionalnog zakonodavstva sa propisima EU, a drugi korak bi bio utemeljenje potpune odvojenosti pravosuđa od drugih grana vlasti.

Jedna od tema sastanka bila je i stepen primene preporuka Venecijanske komisije. Komlenski je istakao da je reforma pravosuđa na veoma dobrom putu i da je dinamika procesa promena zadovoljavajuća.

On je naglasio da je do sada pređeni put bio težak i trnovit, ali je stvorena osnova da pravosuđe može da funkcioniše na najbolji mogući način.

Član Odbora Vesna Marković je, govoreći o procesu evrointegracija podsetila na izveštaje Evropske komisije koji su svake godine povoljniji za Srbiju. Istakla je da je do sada otvoreno 10 pregovaračkih poglavlja , što je ocenila kao izuzetno važnu poruku građanima Srbije , koji su dali podršku teškim ekonomskim reformama koje je sprovela Vlada Srbije.

Takođe, naglasila je da je u sam proces evropskih integracija, kroz Nacionalni konvent o Evropskoj uniji aktivno uključeno preko 700 organizacija civilnog sektora, što daje dodatni kvalitet samom procesu.

Članovi dva odbora dotakli su se i pitanja Bregzita, a nakon kraće rasprave zaključeno je da je Evropska unija i dalje interesantna zajednica u koju se treba uključiti, navodi se u saopštenju.

Povezani članci

Institut Ist-Vest: Vreme za akciju SAD i EU na Zapadnom Balkanu

EWB

Fon der Lajen: Zapadni Balkan je deo Evrope, ne samo usputna stanica na Putu svile

EWB

Da li predsednik Srbije ima ovlašćenja da pregovara sa Prištinom?

EWB