fbpx
European Western Balkans
Politika

Direktor za bezbednosnu politiku NATO odgovara Engelu: Srbija ima pravo na sopstvene izbore

Džejms Meki; Foto: NATO

BEOGRAD – “Srbija ima pravo da sama pravi svoje izbore”, istakao je direktor za bezbednosnu politiku NATO Džejms Meki u današnjem intervjuu za N1, odgovarajući na kritike američkog kongresmena Eliota Engela.

Engel je prethodno reagovao na intervju koji je u decembru prošle godine admiral Džejms Fogo dao za naš portal. Fogo je tada ocenio “da se odnosi između Srbije i NATO-a poboljšavaju”, nakon čega ga je Engel u otvorenom pismu pozvao da “uravnoteži svoje buduće izjave o srpskoj spoljnoj i odbrambenoj politici” i izrazio zabrinutost zbog „alarmantnih“ odnosa Beograda i Moskve.

[EWB Intervju] Fogo: Zavisi od Srbije koliko razvijenu i duboku saradnju želi sa NATO-om

“Ne mogu da pričam u ime kongresmena Engela, ali mogu da pričam u ime NATO-a. Sa tačke gledišta NATO-a, ne postoji nikakva kontradikcija u tome što Srbija želi da ima dobre odnose sa NATO-om i dobre odnose sa Rusijom. To je izbor Srbije kao nezavisne zemlje”, rekao je Meki. On je naglasio da Srbija mora da razmotri troškove i koristi svake saradnje i svakog odnosa koji ima, ali ona je nezavisna zemlja.

“NATO ne može da kaže Srbiji s kim treba ili ne treba da ima odnose”, zaključio je direktor za bezbednosnu politiku Alijanse.

Povezani članci

EU i SAD objavile zajedničku izjavu o Zapadnom Balkanu

EWB

Borelj pozvao vlast i opoziciju da se sporazumeju oko izbornih uslova

EWB

Fon Kramon: EK kompromituje standarde vladavine prava u interesu osovine Orban-Vučić

EWB