fbpx
European Western Balkans
Politika

Odobreno finansiranje EU za projekte lokalnih samouprava u Srbiji

Foto: Ministarstvo za evropske integracije

BEOGRAD – Evropska unija sa oko tri miliona evra finansira 18 projekata lokalnih samouprava koji se uglavnom odnose na upravljanje imovinom, a ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović ističe da je to važno za promenu investicionog ambijenta i poslovnog okruženja u gradovima i opštinama.

Projekti za koje su ugovori danas svečano potpisani u Klubu poslanika u Beogradu, odobreni su u okviru grant šeme Programa Exchange 5 – podrška lokalnim samoupravama.

Ministarka je objasnila da Exchange 5 nije samo program koji se odnosi na upravljanje imovinom već se, kaže, tiče i strateškog planiranja i programskog budžetiranja koje je obaveza još od 2015. godine.

Prema njenim rečima, sada oko 60 odsto lokalnih samouprava iskazuje rezultate ostvarene po učinku, odnosno radi programsko budžetiranje i poručuje da se to mora unaprediti.

Ministarka je istakla važnost sinergije između države, pokrajine i lokala, između ostalog, i zbog Poglavlja 22 koje se odnosi na regionalnu politiku i koordinaciju strukturnih fondova EU, te zbog povećanja sredstava koja su sada na raspolaganju.

Joksimović poručuje da lokalne samouprave treba da pojačaju interesovanje i kapacitete, kao i da identifikuju dostupna razvojna sredstva, jer, kako kaže, nema potrebe da se zadužuju tamo gde se sredstva mogu dobiti na drugi način, kroz fodnove EU.

“Mislim da ovu godinu možemo da odredimo kao godinu u kojoj ćemo raditi na približavanju buduće kohezione politike, da podignemo kapacitet, a upravljanje imovinom će u tom smislu puno značiti”, rekla je Joksimović.

Podsetila je da je koheziona politika EU zapravo politika solidarnosti u smislu smanjivanja nejednakosti razvoja evrpskih regija, a nas cilj u ovoj fazi pretpristupnog procesa jese da se dobro pripremimo za članstvo i bezbolan i uspesan prelazak na strukturne fondove i kohezionu politku EU.

Dodaje da poseban zadatak imaju lokalne jedinice koje ce biti jedan od glavnih, nosioca transformacionog razvojnog procesa i politike regionalnog razvoja.

Povezani članci

Dačić: EU da se izjasni o promeni Ustava u delu pravosuđa

EWB

Juratović: Prestati sa sejanjem nacionalizma

EWB

Ditman: Ko god pobedi u nedelju, ostajemo prijatelji Srbije

EWB