fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Održan četvrti sastanak Beograda i Prištine na ekspertskom nivou

Hisnei, Lajčak i Đurić; Foto: Twitter / MiroslavLajcak

BRISEL – Priština i Beograd su proteklog vikenda približili stavove i usaglasili tekst oko pitanja nestalih i raseljenih lica i ekonomske saradnje, nakon rasprave u okviru četvrtog sastanka na ekspertskom nivou gde se govorilo o ovim temama, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Šef kosovske delegacije Skender Hiseni potvrdio je da je došlo do pomaka i da je preostalo da saglasnost oko ova tri pitanja finaliziraju lideri.

“Približili smo se. Rasprava i razmena mišljenja je bila malo konstruktivnija. Ostalo je da se sve zaokruži na najvišem nivou. Ima vidnog približavanja stavova oko onog što ja nazivam elementima jednog sveobuhvatnog sporazuma o međusobnom priznanju”, izjavio Hiseni po okončanju ekspertskog susreta.

Šef kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je uoči sastanka da će Srbija postupati “odgovorno, ali vrlo ofanzivno”.

I Đurić i Hiseni su zajedno sa delegacijama doputovali u Brisel direktno iz Vašingtona gde su Kosovo i Srbija postigli sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa.

Vučić i Hoti sa Lajčakom

Uoči nove runde dijaloga na najvišem nivou između Beograda i Prištine zakazanom za 7. septembar, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti sastali su se u nedelju, 6. septembra sa specijalnim izaslanikom američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metjuom Palmeron, kao i sa Miroslavom Lajčakom.

Lajčak je nakon susreta objavio na svom Tviter nalogu da se “spremaju za nastavak dijaloga na visokom nivou”.

Vučić je nakon susreta sa Palmerom i Lajčakom izjavio da Evropska unija insistira da ona vodi politički dijalog Srbije i Kosova.

“EU nesumnjivo želi ključnu ulogu za sebe i želi da ona bude nosilac tog procesa. Oni analiziraju ono što je u Vašingtonu napravljeno i mislim da žele da iskoriste deo onoga što je u Vašingtonu postignuto da bi mogli brže da napreduju”, izjavio je Vučić.

Povezani članci

Hodžaj: Dijalog u junu,mogao bi da se završi do kraja godine

EWB

Brisel: U fokusu ZSO i energetika

EWB

Les: Strah od podele Kosova neosnovan

EWB