fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Održan ekspertski sastanak u Briselu, međusobne optužbe za nekonstruktivnost

Hisnei, Lajčak i Đurić; Foto: Twitter / MiroslavLajcak

BRISEL – Ekspertski sastanak u okviru političkog dijaloga između Srbije i Kosova sinoć je završen tako da su obe strane potvrdile da je proces doživeo nazadovanje, ali su obe krivicu prebacile na suprotnu stranu, preneo je Radio Slobodna Evropa.

Predstavnik zvaničnog Beograda, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je da su razgovori bili “teški, po mnogo čemu neprijatni”. Kako je preneo RTS, Đurić je rekao da su razgovori bili teški i neprijatni zato što je Beograd morao da se suoči sa tvrdnjama druge strane da tobože nema problema nestalih, interno raseljenih i izbeglih, sa negiranjem tvrdnje da na Кosovu postoji 18.000 uzurpiranih kuća i stanova i tvrdnjama da je svaka osoba koja je htela da se vrati na Kosovo do sada mogla to da uradi, ali se Srbi nisu vratili zato što to nisu želeli.

“Mi ne želimo da na brzinu preletimo preko svih tih tema i da izdamo neku političku deklaraciju zato da bi se reklo da smo se o nečemu dogovorili, ako nismo stvarno rešili probleme ljudi”, rekao je Đurić i ocenio da je u razgovorima potreban konstruktivan pristup “a ne politički govori koji ne vode konkretnom rešenju”, piše RSE.

“Niko nikad nije imao iluzije da će ovo biti razgovori gde će se lako rešiti problemi. Bolje je možda nekada da se mi iscrpljujemo razgovorima i stvarno rešimo probleme, nego da izađemo sa papirima koje lepo zvuče kao što se u prošlosti radilo, a u stvari ništa nije rešeno”, ocenio je Đurić.

Šef kosovske delegacije Skender Hiseni je takođe potvrdio da se radilo o teškom sastanku i odgovornost prebacio na beogradsku stranu koja, prema njegovim rečima, “nije bila konstruktivna”.

“Srbija je pokušala da ponovo otvori određena poglavlja sveobuhvatnog sporazuma o kojima smo u principu mi imali dogovor. Sve ovo potvrđuje moju zabrinutost koju sam već izneo da Srbija namerava da prolongira proces, i da na sto stavi pitanja koja imaju samo jedan cilj, da se proces odugovlači i na kraju upadne u nešto što uopšte nećemo prihvatiti”, izjavio je Hiseni na kraju sastanka.

Hiseni je rekao da je zamišljeno da se na ovom susretu okončaju ova pitanja (nestali i raseljeni kao i ekonomska pitanja), ali da do toga nije došlo zbog pristupa beogradske strane. Prema njegovoj oceni, srpska delegacija čini sve kako bi celokupan proces premestila na tehnički nivo, što prema Hiseniju kosovska strana “nikad neće dozvoliti”.

Kosovski glavni pregovarač tvrdi da nema razloga za brigu jer će se razgovori nastaviti ali insistira da ne može postojati drugačiji sporazum osim onog koji obuhvata međusobno priznanje.

Sa druge strane, Đurić je novinarima rekao da kosovska strana “širi dezinformacije” kada govori da se razgovori vode o priznanju, navodeći da je predložio da se dogovore o sadržni teksta zajedničkih izjava, na šta “kosovska strana nije pristala”.

Prema nezvaničnim informacijama iz delegacija, eksperti iz Beograda i Prištine će se ponovo sastati u Briselu 6. septembra, dan uoči najavljenog susreta lidera. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti će se ponovo sastati u Briselu 7. septembra, navodi RSE.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak, prema saznanjima RSE, namerava da najviši politički nivo okupi najmanje jednom mesečno. Između svakog susreta održavaće se runde eksperata koji će se dogovarati o detaljima, oko tema koje će otvarati lideri. Pre susreta u Briselu, predsednik Srbije i premijer Kosova će se sastati u Beloj kući, u Vašingtonu 4. septembra.

Povezani članci

EU najoštrije osuđuje oružane sukobe na severu Kosova, Borelj razgovarao sa Vučićem i Kurtijem

EWB

Haradinaj: Pregovarački tim nije formiran; Tači bez ovlašćenja za promenu granica

EWB

Borelj: Lajčak će umeti da pokrene dijalog Beograda i Prištine

EWB