fbpx
European Western Balkans
Politika

Održan okrugli sto za parlamente zemalja Zapadnog Balkana u procesu proširenja

Zastave Evropske unije; Foto: Evropska unija

BRISEL – U organizaciji Evropskog parlamenta, u Briselu se 20–21. novembra 2017. godine, održava okrugli sto na visokom nivou o procesu evropskih integracija Zapadnog Balkana u regionalnoj perspektivi.

Okrugli sto se organizuje u okviru Programa podrške Evropskog parlamenta za parlamente zemalja u procesu proširenja za 2017. godinu i namenjen je šefovima parlamentarnih grupa parlamenata zapadnog Balkana, uz učešće članova Evropskog parlamenta, predstavnika Evropske komisije i predstavnika nevladinog sektora Zapadnog Balkana.

Učesnici Okruglog stola u Evropskom parlamentu, razgovaraju o budućnosti politike proširenja Evropske unije.

Teme Okruglog stola su: reforme na Zapadnom Balkanu u svetlu članstva u EU, uloga parlamenata u jačanju civilnog društva, promocija vladavine prava i nediskriminacije, instrumenti pretpristupne pomoći EU, kao i o perspektiva evropskih integracija celog Zapadnog Balkana.

Članovi Delegacije Narodne skupštine su narodni poslanici: Milorad Mijatović, šef parlamentarne grupe SDPS i Balša Božović, zamenik šefa parlamentarne grupe DS.

Tom prilikom poslanik Božović je izneo zabrinutost kada je u pitanju funkcionisanje institucija u Srbiji.

“Nezavisne institucije u Srbiji ili ne postoje ili su uzurpirane. Vučić je preuzeo sve medije i iskorenio vladavinu prava. Od pre tri dana, kada je više javno tužilastvo odbilo da postupi po krivičnoj prijavi prebijanja novinara na Vučićevoj inauguraciji”.

On je objasnio da je na taj način vlast u Srbiji poslala poruku da je čak pozeljno tući novinare koji su nezavisni.

“Mnogi funkcioneri Vučićeve stranke su trazili da se nagrade oni koji su tukli i davili te novinare. Na žalost, Vučićeva SNS i Dačićeva SPS su bojkotovale okrugli sto na temu Zapadnog Balkana i nisu poslali nijednog predstavnika. To nam govori dosta govori o perspektivi Srbije na putu EU i takav odnos vlasti nas duboko zabrinjava.” , istakao je poslanik Balša Božović.

Povezani članci

Omerović: Uskoro tri nova zakona u vezi sa poglavljem 23

EWB

Za Crnu Goru demarkacija gotova stvar, za Kosovo uzrok za podele

EWB

Redovne konsultacije sa EEAS o pristupnom procesu

EWB