fbpx
European Western Balkans
Društvo

Održan prvi u nizu konsultativni sastanak Nacionalnog konventa sa Ministarstvom za evropske integracije

Foto: NKEU

BEOGRADČlanovi Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za Poglavlje 22 (Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata) sastali su se u četvrtak sa ministarkom za evropske integracije Tanjom Miščević, kao i predstavnicima resornog ministarstva angažovanog na pitanjima vezanima za ovo pregovaračko poglavlje koje je deo klastera 5 – Resursi, poljoprivreda i kohezija.

Kako je saopšteno iz Nacionalnog konventa, ovo je prvi u nizu konsultativnih sastanaka između Naconalnog konvetna i Ministarstva za evropske integracije o konkretnim pregovaračkim poglavljima u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji koji će se održavati i ubuduće.

Na sastanku je bilo reči o važnosti Poglavlja 22 koje zahteva sistematske i institucionalne intervencije kako bi se unapredio ravnomerni regionalni razvoj. Naglašeno je da je saradnja Ministarstvo sa civilnim društvom u ovoj oblasti od velike važnosti kako bi se došlo do najefikasnijih rezultata.

Ministarka za evropske integracije istakla je zainteresovanost da se razgovara o Poglavlju 22, uzimajući u obzir da je MEI za njega zaduženo i prevashodno odgovorno. Kako je istakla, informativni sastanci važni su za prepoznavanje i identifikovanje onih tema u kojima je saradnja neophodna. Prema njenim rečima, u oblasti Poglavlja 22 saradnja sa civilnim društvom posebno je važna u programiranju sredstava za IPA 3, gde EU zahteva „partnerski pristup“. „Naš prirodni partner za tu oblasti je Nacionalni konvent o EU“, rekla je Miščević.

Tokom sastanka, predstavnici Ministarstvo upoznali članove Radne grupe Evropskog konvetna o svim aktuelnostima kada je u pitanju rad na otvaranju ovog poglavlja. Rečeno je da još uvek ne postoji dovoljan broj država članica koje su prihvatile Akcioni plan koji je Srbija izradila, što je neophodan potez za izradu pregovaračke pozicije.

Članovi Radne grupe za poglavlje 22 upoznali su predstavnike ministarstva o načinima na koje organizacije civilnog društva deluju u ovoj oblasti, ali i upozorili na glavne prepreke kada je u pitanju napredak Srbije u ovom pregovaračkom poglavlju, saopštio je NKEU.

Poglavlje 22 deo je pregovaračkog klastera 5 – Resursi, poljoprivreda i kohezija. Pravna tekovina EU vezana za ovo poglavlje sastoji se uglavnom od okvirnih propisa i propisa za sprovođenje, koji ne zahtevaju prenošenje u domaće zakonodavstvo. Njima se definišu pravila za izradu, odobravanje i sprovođenje programa Strukturnih fondova i Kohezionog fonda (Strukturni instrumenti) koji će se odraziti na teritorijalnu organizaciju svake zemlje. O ovim programima se pregovara i dogovara s Komisijom, ali su države članice odgovorne za njihovo sprovođenje.

Povezani članci

Danas: Imenovan novi UO Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, na čelu Ivan Vejvoda

EWB

O Ukrajini i Zapadnom Balkanu na GLOBSEC Forumu od 2. do 4. juna u Bratislavi

EWB

Kocijančič: Pozdravljamo aktivnu istragu povodom napada na novinara Jovanovića

EWB