fbpx
European Western Balkans
Društvo

Održan sastanak Radne grupe za poglavlje 23 Nacionalnog konventa o EU

Tanja Miščević, Milan Antonijević i Tomas Šib; Foto: Tanjug/Zoran Žestić

BEOGRAD – Ambasador Nemačke Tomas Šib izjavio je danas da će određeni broj poglavlja u pregovorima Srbije sa EU, a sedam ih je pripremljeno, biti otvoren ubrzo.

“Postoje jasna očekivanja Vlade Srbije, određeni broj poglavlja biće otvoren, a sedam ih je već tehički pripremljeno”, rekao je Šib na sednici Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za Poglavlje 23 povodom Predloga zakona o zaštiti podatka o ličnosti i besplatnoj pravnoj pomoći.

“Reforme moraju biti ambiciozne, održive, kredibilne, jasne. Implementacija je ključna kako bi donela dobro svakom građaninu Srbije”, rekao je Šib.

Ambasador je naveo da se prati proces i rad na Poglavlju 23, koje je fundamentalno za napredak i vladavinu prava, kao i proces otvaranja novih poglavlja.

Prema njegovim rečima, fokus je i na dva predloga zakona, ali i na otvaranju novih poglavlja.

Prema njegovim rečima, trenutni Zakon o zaštiti podatka o ličnosti progresivan je i dobar.

Šib je pohvalio to što je Predloga zakona o besplatnoj pravnoj pomoći nakon deset godina diskusije između civilnog društva i predstavnika vlade dospeo u skupštinsku proceduru.

“Poznat nam je problem sa kojim se civlno društvo suočavalo i ograničenim mogućnostima kako bi se obezbedila besplatna pravna pomoć ugroženim kategorijama stanovništva”, naveo je Šib.

Cilj vlade na polju EU integracija nije šitkliranje broja usvojenih zakona već su to konkretni rezultati mereni brojem građana koji su osetili njihovu dobrobit, izjavila je šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević, koja je takođe učestvovala na sednici.

“Broj usvojenih zakona manje je važan od primene i merljivih rezultata koji će u slučaju zakona o besplatnoj pravnoj pomoći značiti koliko ljudi je dobilo besplatnog advokata i koliko ih je rešilo ili obezbedilo zaštitu svojih prava”, rekla je Mišćević na sednici Radne grupe Nacionalnog konventa o EU za Poglavlje 23, povodom Predloga zakona o zaštiti podatka o ličnosti i besplatnoj pravnoj pomoći.

Prema njenim rečima, jedna od suštinskih stvari u precesu pregovora i EU integracija je i dostizanje standarda normalne evropske države.

“Vladavina prava osnova je za takvu državu, i od toga smo pošli od kada je proces pregovora otvoren”, rekla je Miščević koja je navela da Srbija ima sedam pregovaračkih poglavlja spremnih za otvaranje.

“Nadamo se da ćemo u decembru, a nadali smo se i u oktorbu na vanrednoj i međuvladnioj sednici uspeti da otvorimo bar neko poglavlje”, rekla je ona.

Srbija u nekim oblastima, poput usaglašavanja sa evropskim principima o zaštiti podatka o ličnosti, ide paralelno sa državama EU.

“To je verovatno za nas tri puta teže nego za njih. I to mora biti element procene dobrog ili manje dobro urađenog posla”, rekla je Miščević.

Podsetila je da je prošle nedelje i zvanično završena procedura usvajanja dve nove pregovračke pozicije, za poglvlja 14 i 21, koja se odose na trasportnu poltiku i transevropske mreže.

Direktor YUKOM-a Milan Antonijević izjavio je da Srbija mora da dobije šansu da razgovara o što većem broju poglavlja do kraja godine, jer će to uključiti značajan segment administracije u te poslove, ali i omogućiti širu podršku građana.

On nije želeo da licitira brojem poglavlja koja očekuje da budu otvorena do kraja godine, ali istovremeno, kaže, očekuje da stav Evropske komisije o napretku Srbije bude oštriji od onog koji je izneo komesar Johanes Han, a koji, prema njegovoj oceni, prilično nekritički govori o stanju u Srbiji.

“Čak ni vlada ne očekuje tako blagonaklon stav”, rekao je Antonijević za Tanjug i dodao da je važno da budemo realni i da vidimo koliko je učinjeno i koliko situacija može da se popravi.

Antonijević je rekao da je cilj da izveštaj koji će Srbija dobiti sredinom novembra na jasan način opiše raspravu o izmenama Ustava i da govori o perspektivama i o svemu što je potrebno da Srbiji uradi.

Povezani članci

Moguća izmena Ustava u delu koji se tiče uređenja advokature

EWB

Benedikt: Pohvale za zaštitu ljudskih prava, ima još posla

EWB

U Beogradu obeležen Evropski dan jezika

EWB