Politika

Održan sastanak Saveta za stabilizaciju i pridruživanje, Srbija pozvana da brže sprovodi reforme

BRISEL – “Uverena sam da možemo da napredujemo još brže. Tempo pregovora zavisi od tempa kojim Srbija primenjuje reforme u svim oblastima relevantnim za pristupanje EU”, rekla je Visoka predstavnica EU Federika Mogerini na konferenciji za štampu nakon petog sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživenje EU-Srbija.

Srbiju je na sastanku predstavljala premijerka Ana Brnabić, dok je ispred Evropske komisije bio prisutan direktor Generalnog direktorata za susedstvo i politiku proširenja Kristijan Danijelson.

Savet za stabilizaciju i pridruživanje ohrabrio je Srbiju da intenzivira reforme i pruži ubedljive rezultate, posebno u demokratskom upravljanju i vladavini prava, uključujući pravosuđe, slobodu izražavanja, borbu protiv korupcije.

Istaknuta je i važnost redovnog ispunjavanja obaveza iz akcionih planova za poglavlja 23 i 24, unapređivanje zakonodavnog rada u pralamentu i njegovu kontrolu nad izvršnom vlašću, kao i jačanje civilnog društva.

Srbija je još jednom pozvana da uskladi svoju politiku prema trećim zamljama sa pozicijama EU.

Mogerini je izjavila da je Savet uvek dobra prilika da se baci pogled na stanje odnosa EU i Srbije, i dodala da su oni vrlo jaki, intenzivni i pozitivni.

“Sigurna sam da će premijerkina posvećenost i angažovanost dovesti do daljeg napretka u ključnim oblastima vladavine prava, izbora, parlamentarnog nadzora i slobode izražavanja”, naglasila je ona.

Takođe se osvrnula na najnoviji razvoj događaja u dijalogu Beograda i Prištine. Rekla je da je uvođenje carina od 100% na proizvode iz Srbije i BiH kršenje CEFTE i duha Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Prema Mogerini, u interesu Kosova je da odmah povuče ove odluke.

Što se tiče prošlonedeljnog donošenja zakona koji omogućavaju stvaranje Vojske Kosova, Mogerini je rekla da EU deli stav sa NATO-om oko toga da ovo treba da bude inkluzivan i postepen proces, u skladu sa Ustavom Kosova, te da Kosovo treba da se drži svojih obaveza kako u odnosu na Briselski sporazum iz 2013, tako i na bezbednosne aranžmane.

Premijerka Brnabić poručila je da se Srbija zalaže za regionalnu stabilnost i drugačiju perpsektivu regiona.

Ona je naglasila da Srbija ostaje i konstruktivna i tolerantna u cilju nastavka dijaloga Beograda i Prištine i rada na regionalnoj stabilnosti.

Brnabić je iznela očekivanje da će za to imati punu podršku od EU. Ona je insistirala i na činjenici da EU ne može uvek da ”govori i poziva dve strane” da nešto urade ili se uzdrže.

”Srbija je primenila sve iz Brisleskog sporazuma. Tu nema sivog. Sve je crno na belo. Postoji 15 tačaka koje su primenjene ili ne”, rekla je ona, podsećajući na još uvek neuspostavljenu Zajednicu srpskih opština.

Predsednica Vlade Srbije je ponovila da je glavni prioritet spoljne politike Srbije – pridruživanje EU.

Podsetila je da je trenutno otvoreno 16 poglavlja, a dva privremeno zatvorena, navodeći da Srbija nije frustrirana zbog broja otvorenih poglavlja niti tempo kojim taj proces ide.

Istakla je da Srbija može da bude još efikasnija u refomama koje sprovodi pre svega zbog svojih građana.

Povezani članci

Vučić, Tači i Mogerini o formatu dijaloga

EWB

Vladavina prava prioritet u daljem procesu pregovora o članstvu u EU

BCBP: Visok nivo saradnje Srbije i SAD u sektoru odbrane

EWB