fbpx
European Western Balkans
Politika

Održan sastanak Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj; foto: Tviter

BRISEL – Na održanom sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU pozdravljen je ukupan napredak postignut u dosadašnjim pristupnim pregovorima Srbije, prihvatanje unapređene metodologije proširenja koja bi trebalo da ubrza proces evropskih integracija i ponovljena podrška EU putu Srbije ka članstvu, saopšteno je u Vladi Srbije.

“Razmenjena su mišljenja o aktuelnoj političkoj i društveno-ekonomskoj situaciji u Srbiji, a pre svega o daljoj dinamici pregovora o pristupanju EU, saradnji u okviru Zajedničke spoljne i bezbednosne politike, kao i refionalnoj saradnji na Zapadnom Balkanu. S tim u vezi, pozdravljena je činjenica da je nova Vlada postavila prioritet integracije u EU, očuvanju javnog zdravlja i ekonomskog rasta, kao i normalizaciji odnosa sa Prištinom”, navodi se u saopštenju.

Na jučerašnjem sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje, koji se zbog pandemije održao video putem, delegaciju Srbije predvodile su predsednik Vlade Ana Brnabić i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Na čelu delegacije EU bili su šef diplomatije Đuzep Borelj i komesar za proširenje Oliver Varhelji.

“Srbija je važan partner, uključujući zajedničku bezbednosnu i odbrambenu politiku. Imamo mnoštvo pitanja od zajedničkog interesa i posvećeni smo evropskoj perspektivi Srbije “, napisao je Borelj na Tviteru.

On je istakao da EU od Srbije očekuje da će ispuniti sve potrebne reforme u oblasti vladavine prava, ali i usklađivanje sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

“Nastavićemo da pomažemo Srbiji na putu integracije”, rekao je Borelj.

Kako je saopšteno iz vlade, sastanak je iskorišćen kako bi se razmotrili trenutni odnosi Republike Srbije i Evropske unije, pre svega proces pristupanja Srbije EU, a razgovaralo se i o političkim i ekonomskim kriterijumima, usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU, kao i o realizaciji pretpristupne pomoći EU.

„Sastanak je pružio pravovremenu priliku za pregled napretka Srbije u pristupnim pregovorima i razmatranje prioriteta za dalji rad u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i evropskim integracijama. Predstavnici EU su ponovili posvećenost EU evropskoj budućnosti Srbije i založili se za proaktivnu i stratešku komunikaciju Srbije i EU“, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Kako je navedeno, tokom sastanka bilo i reči o načinu na koji se Srbija suočava sa posledicama pandemije COVID-19 , kako u pogledu rešavanja zdravstvene krize, tako i u prevazilaženju posledica po privredu i ekonomiju uopšte i na sprovođenje reformi.

Učesnici su se saglasili da su dobrosusedski odnosi i regionalna saradnja ključni elementi procesa proširenja i s tim u vezi, pozdravili nastavak dijaloga Beograda i Prištine i doslednu posvećenost Srbije tom procesu.

Povezani članci

Brnabić sa Tajanijem o očekivanjima Vlade Srbije

EWB

Bulc: EK će podržati implementaciju digitalne agende u Srbiji

EWB

Srbija će aplicirati za sredstva iz Fonda solidarnosti EU za borbu protiv COVID-19

Aleksandar Ivković