fbpx
European Western Balkans
Društvo

Održana sednica Radne grupe Konventa za Poglavlje 28

Nacionalni konvent o Evropskoj Uniji

BEOGRAD – U prostorijama Centra za evropske politike (CEP) održana je sednica Radne grupe Nacionalnog Konventa o EU (NKEU) za Poglavlje 28 (Zaštita potrošača i zdravlja), kojom rukovodi CEP. Sednici su, pored predstavnika organizacija članica Radne grupe, prisustvovali i predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i predstavnici Ministarstva zdravlja.

Sednicu je otvorio Dušan Protićprogramski menadžer CEP-a i koordinator Radne grupe, kratkom analizom sažetka nacrta Pregovaračke pozicije za ovo poglavlje. On je naglasio je da se trenutno nalazimo u konsultativnoj fazi, dok faza formalnog usvajanja Pregovaračke pozicije tek predstoji.

Učesnicima se potom obratio član Užeg pregovaračkog tima zadužen za poglavlja 1, 3 i 28 Nebojša Lazarevićkoji je prisutne informisao o trenutnom stanju, planiranim aktivnostima i procesu koji predstoji otvaranju poglavlja.

„Možemo očekivati da ovo Pregovaračko poglavlje bude i zvanično otvoreno u drugoj polovini 2018. godine“, rekao je Lazarević, ali i upozorio koji problemi mogu usporiti i odložiti njegovo zatvaranje.

„Stav EU je jasan – ukoliko ne bude napretka u poglavljima 23 i 24, ne možemo očekivati napredak u drugim poglavljima“, rekao je Lazarević.

Članovi Radne grupe su kao najveće probleme u oblasti zaštite potrošača i zdravlja prepoznali nefunkcionalnost Nacionalnog registra potrošačkih prigovora, koji, iako učinjen dostupnim pre nekoliko godina, i dalje ne može da odgovori na potrebe i zahteve korisnika. Učesnici su razgovarali i o problemima u funkcionisanju Integrisanog zdravstvenog informacionog  sistema (IZIS) i nedostatku ljudskih kapaciteta za njegovu implementaciju. Na sastanku je otvoreno je i pitanje celishodnosti u uvođenju zaposlenih u zdravstvu po sistemu javnih službenika.

Trenutno stanje u kome imamo poziciju monopola državnog zdravstvenog osiguranja je neodrživo, zaključili su prisutni stručnjaci iz ove oblasti. To je sistem koji, pored toga što nije u skladu sa praksom u EU, nije dobar za nas – bez rada na uključivanju privatnog sektora u zdravstvo i bez postojanja zdrave konkurencije postoji pretnja da će on početi da se urušava, i budući da, čak i ako ovo pitanje u ovoj fazi ne bude pokrenuto od strane Evropske komisije, ono će svakako postati aktuelno najkasnije kada Srbija pristupi Uniji, pa je potrebno odmah krenuti u regulisanje zdravstvenog sistema.

Sednica je završena zaključkom da je potrebno u nadležnim ministarstvima otvoriti više prostora za primedbe i predloge predstavnika organizacija civilnog društva, te da će Radna grupa nastaviti da radi na predlozima za rešenja za sve probleme na kojima se razgovoralo na ovom sastanku.

Povezani članci

Svetski naučnici podržali beogradski Institut za filozofiju i društvenu teoriju

EWB

“Pitaj me bilo šta o EU” u Kraljevu

EWB

Stilijanides: Još 4 miliona evra od EU za migrante u Srbiji

EWB