fbpx
European Western Balkans
Društvo

Održana sednica Radne grupe Konventa za Poglavlje 28

Nacionalni konvent o Evropskoj Uniji

BEOGRAD – U prostorijama Centra za evropske politike (CEP) održana je sednica Radne grupe Nacionalnog Konventa o EU (NKEU) za Poglavlje 28 (Zaštita potrošača i zdravlja), kojom rukovodi CEP. Sednici su, pored predstavnika organizacija članica Radne grupe, prisustvovali i predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i predstavnici Ministarstva zdravlja.

Sednicu je otvorio Dušan Protićprogramski menadžer CEP-a i koordinator Radne grupe, kratkom analizom sažetka nacrta Pregovaračke pozicije za ovo poglavlje. On je naglasio je da se trenutno nalazimo u konsultativnoj fazi, dok faza formalnog usvajanja Pregovaračke pozicije tek predstoji.

Učesnicima se potom obratio član Užeg pregovaračkog tima zadužen za poglavlja 1, 3 i 28 Nebojša Lazarevićkoji je prisutne informisao o trenutnom stanju, planiranim aktivnostima i procesu koji predstoji otvaranju poglavlja.

„Možemo očekivati da ovo Pregovaračko poglavlje bude i zvanično otvoreno u drugoj polovini 2018. godine“, rekao je Lazarević, ali i upozorio koji problemi mogu usporiti i odložiti njegovo zatvaranje.

„Stav EU je jasan – ukoliko ne bude napretka u poglavljima 23 i 24, ne možemo očekivati napredak u drugim poglavljima“, rekao je Lazarević.

Članovi Radne grupe su kao najveće probleme u oblasti zaštite potrošača i zdravlja prepoznali nefunkcionalnost Nacionalnog registra potrošačkih prigovora, koji, iako učinjen dostupnim pre nekoliko godina, i dalje ne može da odgovori na potrebe i zahteve korisnika. Učesnici su razgovarali i o problemima u funkcionisanju Integrisanog zdravstvenog informacionog  sistema (IZIS) i nedostatku ljudskih kapaciteta za njegovu implementaciju. Na sastanku je otvoreno je i pitanje celishodnosti u uvođenju zaposlenih u zdravstvu po sistemu javnih službenika.

Trenutno stanje u kome imamo poziciju monopola državnog zdravstvenog osiguranja je neodrživo, zaključili su prisutni stručnjaci iz ove oblasti. To je sistem koji, pored toga što nije u skladu sa praksom u EU, nije dobar za nas – bez rada na uključivanju privatnog sektora u zdravstvo i bez postojanja zdrave konkurencije postoji pretnja da će on početi da se urušava, i budući da, čak i ako ovo pitanje u ovoj fazi ne bude pokrenuto od strane Evropske komisije, ono će svakako postati aktuelno najkasnije kada Srbija pristupi Uniji, pa je potrebno odmah krenuti u regulisanje zdravstvenog sistema.

Sednica je završena zaključkom da je potrebno u nadležnim ministarstvima otvoriti više prostora za primedbe i predloge predstavnika organizacija civilnog društva, te da će Radna grupa nastaviti da radi na predlozima za rešenja za sve probleme na kojima se razgovoralo na ovom sastanku.

Povezani članci

NKEU: Produžiti rokove javne rasprave o Akcionom planu za Poglavlje 23

EWB

O budućnosti dijaloga Beograda i Prištine i novim učesnicima na sutrašnjem panelu

EWB

Kraljevina Norveška donirala Srbiji pet miliona evra za borbu protiv COVID-19

EWB