fbpx
European Western Balkans
Politika

Održana sednica Saveta koordinacionog tela Vlade Srbije za proces pristupanja EU

Sastanak Saveta koordinacionog tela Vlade Srbije za proces pristupanja EU putem video-linka; foto: Ministarstvo za evropske integracije

BEOGRAD – Srbija ostaje čvsto posvećena i motivisana u procesu pristupanja EU, a bolja dinamika i kvalitet u sprovođenju reformi ključni su prioriteti u narednom periodu, ocenjeno je juče na sastanku Saveta koordinacionog tela Vlade Srbije za proces pristupanja EU, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Na Savetu se razgovaralo i mogućoj primeni nove metodologije i njenom klasterskom pristupu, načinu na koji se on može reflektovati na dosadašnji napredak i vrednovanje otvorenih poglavlja iz pojedinih klastera.

Kako navode, o tome se razgovara iako Evropska komisija nije još uvek napravila plan za primenu nove metodologije.

Prema njihovim rečima, Srbija i njene pregovaračke strukture napravile su analizu i usaglasile okvirne smernice za budući period, kako bi Srbija spremno dočekala početak primene nove metodologije.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksmović iznela je analizu aktuelnog stanja u procesu pristupanja Srbije EU, a pre svega najvažnijih pitanja u vezi sa realizacijom Nacionalnog programa za usvajanje pravnih tekovina Unije.

Nacionalni program trebalo bi da sadrži precizne planove za usaglašavanje zakonodavnog okvira sa pravnim tekovinama EU i ispunjavanje uslova za njihovo sprovođenje u praksi.

Joksimović naglasila da je neophodno intenzivirati ispunjavanje merila za otvaranje pregovaračkih poglavlja u klasterima, onde gde ta merila postoje.

“Državne institucije treba da blagovremeno planiraju kapicitete neophodne za efikasno sprovođenje reformi, kako bi se i na taj način poboljšala dinamika procesa pristupanja u narednom periodu”, zaključila je Joksimović.

Sastanku je prisustvovalo 77 predstavanika različitih institucija, članova pregovaračkih grupa, pregovaračkog tima i državnih sekretara. Savetom je predsedavala ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Savet koordinacionnog tela je najviše telo koordinacione strukture Vlade Republike Srbije na kojem se razmatraju faze u pripremanju i vođenju pregovora o članstvu u EU, sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i sagledava pozicije i realizacije kompleksnijih obaveza iz procesa.

Povezani članci

Žiofre sa Orlićem: Zapadni Balkan je deo evropske porodice

Sofija Popović

Mekalister danas u Beogradu

EWB

Skupština proglasila Akt o promeni Ustava

FoNet