fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Održani bilateralni sastanci Beograda i Prištine sa Lajčakom u Briselu

Marko Đurić i Miroslav Lajčak; Foto: Twitter / Miroslav Lajčak

BRISEL – Bilateralni susreti specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka sa delegacijama Srbije i Kosova održani su zasebno u Briselu, nakon čega sledi zajednički sastanak u 14 časova, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Lajčak je na svom Tviter nalogu objavio da se nastavljaju politički razgovori na ekspertskom nivou i da je sa zadovoljstvom primio pregovarače obe strane, Marka Đurića kao predstavnika Srbije i Skendera Hisenija, nedavno imenovanog kosovskog koordinatora za dijalog.

U Briselu se održava prvi susret na ekspertskom nivou u okviru političkog dijaloga o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, zakazan prilikom prve runde u obnovljenim pregovorima koja je održana 16. jula uz prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija.

Portparolka EU za spoljnu politiku i bezbednosnu politiku Nabila Masrali potvrdila je da je susret rezultat pristanka lidera Kosova i Srbije da se nastavi sa intenzivnim radom na ekspertskom nivou već ove nedelje.

“Kosovo i Srbija su pozvane da pošalju svoje eksperte da nastave da raspravljaju o pitanjima oko kojih je već razgovarano na nivou lidera prošlog četvrtka. Ne bismo delili dalje informacije o sastanku na nivou stručnjaka”, navela je Masrali za RSE.

Dijalog je obnovljen nakon 20 meseci zastoja kada su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti održali prvi susret u video-formatu, 12. jula, kako bi obeležili zvaničnu obnovu pregovora, dok su se obojica fizički sastali u evropskoj prestonici 16. jula, kada su razgovarali o nestalim licima i ekonomskim pitanjima.

Nakon sastanka specijalni predstavnik EU za dijalog, Miroslav Lajčak najavio je da će ekipe na ekspertskom nivou ove nedelje nastaviti razgovore u Briselu, a da će se lideri ponovo sastati početkom septembra.

Povezani članci

Grenel za “blisku i brzu” saradnju Beograda i Prištine

EWB

Lajčak: Za postizanje sveobuhvatnog sporazuma potrebno vreme jer on treba da reguliše sva otvorena pitanja

EWB

Joksimović: Poglavlje 35 nije zamena za dijalog Beograda i Prištine

EWB