fbpx
European Western Balkans
Društvo

OEBS: CRTA branilac demokratije za 2018.

BEOGRAD – Delegacije Kanade, Danske, Crne Gore, Švedske, Švajcarske, Velike Britanije, Holandije i SAD pri Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) obavestile su Stalni savet OEBS da je beogradska nevladina organizacija Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) dobitnik prestižne Nagrade branioca demokratije za 2018. godinu.

U ime ove grupe zemalja, odluku je Stalnom savetu obrazložila ambasadorka Holandije pri OEBS Dezire M.J. Kopmels, koji je istakla da je CRTA nagrađena za izuzetan doprinos tekućem demokratskom napretku Srbije.

Ona je projekte CRTE označio revolucionarnim, jer su doprineli transparentnosti javnih institucija i većem uključivanju građana u demokratski proces.

Osim toga, napori koje je CRTA uložila u izborni monitoring neprocenjivi su za profesionalno, nepristrasno i blagovremeno informisanje javnosti u Srbiji, naglasila je Kopmels.

Prema njenim rečima, rad CRTE inspirisao je mreže regionalnih aktivista i zaslužio veliko poštovanje međunarodne zajednice.

Najavljujući da će svečano uručenje nagrade biti 16.marta, Kopmels je precizirala da se Nagrada branioca demokratije dodeljuje pojedincu ili grupi za izuzetan doprinos promociji demokratije i odbrani ljudskih prava, u duhu Završnog akta iz Helsinkija i principa OEBS.

Nagrada je ustanovljena 2016. godine, kao priznanje ogromnom doprinosu civilnog društva u odbrani i promociji demokratije među članicama OEBS.

Budući da se u delovima OEBS sužava prostor za civilno društvo i povećava broj napada na branioce ljudskih prava, neophodno je da se vlade članica OEBS trenutno angažuju da bi se preokrenuo ovaj zabrinjavajući trend i obezbedio uspeh civilnog društva, poručila je Kopmels.

Mi smo se obavezali da to činimo u najboljem interesu građana kojima služimo, predočila je Kopmels i ponovila snažnu podršku pravu civilnog društva da govori istinu.

Povezani članci

Marković: Učinićemo sve da podržimo REKOM

EWB

[BSF] Šta će biti rezultat prvog sastanka Vučića i Kurtija?

Tanjug

[Tour d’Europe] Poljska pristupanjem EU nije izgubila nacionalni identitet

EWB