fbpx
European Western Balkans
Društvo

Okrugli sto o javnoj podršci evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana sutra u Briselu

Evropska komisija; Foto: Pixabay

BRISEL – U utorak, 5. februara, u briselskom hotelu Leopold, održaće se okrugli sto “Kako osnažiti podršku javnosti za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana” (Boosting Public Support for the European Perspective of the Western Balkans), koju organizuju Generalni direktorat Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju, Udruženje Jugoistočne Evrope za komunikaciju sa javnim  sektorom (SEECOM) i Evropski fond za Balkan.

Nedavna istraživanja, na primer Eurobarometar iz novembra 2018, pokazala su da je proširenje među najnepopularnijim politikama EU, koju podržava samo 43% stanovništva, dok joj se 45% protivi.

Sa druge strane, evroentuzijazam je još uvek prisutan u većini država regiona, a najmanja podrška zabeležena je u Srbiji (55% za članstvo, 25% protiv). Međutim, postavlja se pitanje kako održati podršku na postojećem nivou, i povećati je u narednim godinama.

U ime organizatora, uvodne govore će održati Mirijam Feran, direktorka za strategiju i Tursku u okviru generalnog direktorata, Ognjan Zlatev, predsednik SEECOM-a i Igor Bandović, viši programski menadžer Evropskog fonda za Balkan.

 

Program je podeljen u dve celine: prva panel će se ticati podrške evropskim integracijama u regionu Zapadnog Balkana, a drugi podrške u državama članicama EU.

Neki od govornika prvog panela biće Zoran Nečev iz Savetodavne grupe Balkan u Evropi (BiEPAG) Nikola Burazer, izvršni urednik portala European Western Balkans. Na drugom panelu će govoriti, između ostalih, Marina Marković, šefica odseka za javnu diplomatiju u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije i Srđan Majstorović, predsednik upravnog odbora Centra za evropske politike i član BiEPAG-a.

Povezani članci

EK najviše novca daje za prihvat migranata i njihov povratak

EWB

REKOM: Pomirenje kao deo procesa proširenja EU

EWB

BIRODI: Najveći uticaj na izbore imao predsednik Srbije kao neizborni akter

EWB