fbpx
European Western Balkans
Politika

Omerović: EU mora da reaguje na izjavu Jonuza Muslijua

Meho Omerović; Foto: Medija Centar Beograd

BEOGRAD – Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava srpskog parlamenta Meho Omerović pozvao je međunarodnu zajednicu, EU i sve njene članice, da adekvatno reaguju na izjavu predsednika bujanovačke opštine Jonuza Muslijua da ujedinjenja Albanije i Kosova ne može da bude bez triju opština sa juga centralne Srbije.

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, Omerović ističe da je poruka Muslijua kulminacija prethodnih izjava albanskog premijera i kosovskog predsednika, Edi Rame i Hašima Tačija, o tome da će se Albanija i Kosovo ujediniti, ako izostane njihova evropska perspektiva.

“Evropska unija i njene članice moraju reagovati na ovakve izjave istom merom kao što to često znaju kada govore o ugroženosti nacionalnih manjina u Srbiji”, naveo je Omerović.

Omerović ukazuje da su izjave Rame i Tačija, koje su prethodile izjavi Muslijua, ostale bez adekvatne reakcije međunarodnezajednice.

“Potpuna podrska stvaranju ”Velike Albanije” kojoj treba prikljuciti i tri opstine sa juga Srbije nije samo nedopustiva i zapaljiva izjava predsednika opstine,nego je i delovanje koje samo može uticati na destabilizaciju u regionu”, upozorio je Omerović i dodao da je svakome jasno da bi to dovelo do sukoba, ali i prelivaja tih sukoba na prostor Crne Gore, Bosne…

Omerović, takođe, upozorava da veoma opasan san o “Velikoj Albaniji, ali i poslednja izjava zapravo samo potvrda ocigledne koordinacije albanskih politicara i pokušaj da se na agendu briselskog sporazuma pored obaveze formiranja Zajednice srpskih opstina sada stavi i pitanje ove tri opštine.

“Tesko je očekivati da se ovakvim izjavama doprinosi miru i stabilnosti posebno ako se ima u vidu da je Musliju i predsednik Nacionalnog saveta Albanaca u Srbiji”, naveo je Omerović.

Povezani članci

Opozicija reagovala na izveštaj EP: RTS da ga objavi u celini

EWB

KAS forum: Pridruživanje Zapadnog Balkana uporedo sa reformom EU

EWB

Nemec: EP već usvojio u Rezoluciji veliki deo zahteva građana u Srbiji

EWB