fbpx
European Western Balkans
Politika

Omladina Evropske narodne partije osudila postupke opozicije, odgovorili PSG i SSP

Logo Evropske narodne partije; Foto: Flickr / EPP

BRISEL / BEOGRAD – Omladina Evropske narodne partije (YEPP) u prošlonedeljnom saopštenju osudila je pozive na bojkot i neke od aktivnosti opozicije u Srbiji, na šta su odreagovale omladinske organizacije Pokreta slobodnih građana i Stranke slobode i pravde.

“Omladina Evropske narodne partije izražava najdublju zabrinutost povodom određenih događaja koji su se odigrali u Srbiji tokom protesta dela opozicije i snažno osuđuje prethodne pretnje i poziv na linč predsednika i drugih državnih službenika”, stoji u saopštenju omladinske organizacije najvećeg partijskog saveza u EU, čiji je pridruženi član Srpska napredna stranka.

Takođe se izražava zabrinutost povodom upada u RTS ranije ove godine i pokušaja upada u Narodnu skupštinu. Pozivaju se svi lideri opozicije da se suzdrže od problematičnih izjava i “nedemokratskih aktivnosti”.

“Pravo glasa i pravo da se bude izabran na slobodnim i poštenim izborima je jedno od osnovnih prava i elemenata demokratije. Zbog toga pozivamo građane Srbije, posebno mlade, da iskoriste svoje pravo glasa na predstojećim izborima u proleće 2020”, navodi se u saopštenju, objavljenom 11. decembra.

Omladina Pokreta slobodnih građana odreagovala je na saopštenje i uputila je pismo Omladini Evropske narodne partije, u kojem izražava iznenađenje zauzetim stavom i poziva članove ove organizacije da posete Srbiju i upoznaju se sa stanjem demokratije u njoj.

“Kada smo videli vašu izjavu, očekivali smo poruke solidarnosti prema mladima i bili smo iznenađeni porukama koje su u njoj iznete. Svesni smo da je Omladina SNS, koja je nacionalno nevidljiva, nedemokratska i potpuno kontrolisana od strane stranke, vaš član; ali nismo očekivali da ćete braniti njihove postupke, čak i indirektno, već da utičete na to da se ne igraju sa svojim, a naročito ne sa ugledom Evropske unije, EPP-a, EPP grupe, YEPP-a i svih vaših članova”, stoji u pismu omladine PSG-a.

Oni poručuju svojim kolegama iz YEPP da, kada pominju upad u RTS, treba da znaju i da je Srbija država u kojoj je vladajuća stranka, pridruženi član EPP-a, zarobila medije, u kojoj se preti novinarima, a predstavnici opozicije i akademske zajednice skoro uopšte ne pojavljuju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

Takođe navode da su članovi opozicije oni kojima se u parlamentu oduzima vreme i koji se vređaju, dok vladajuća stranka zloupotrebljava svoj položaj predlažući stotine amandmana i glasa “na zvonce”.

“Srbija je država u kojoj je pad demokratije najveći u Evropi”, navodi se u pismu Omladine PSG-a.

Oni dodaju da se u Srbiji već više od godinu dana održavaju protesti predvođeni studentima, koji se boje za bolje sutra i da ostanu u zemlji, a koje pro-vladini tabloidi nazivaju stranim plaćenicima, narkomanima i izdajnicima. Zbog toga očekuju podršku za malde u Srbiji.

Na saopštenje Omladine EPP-a reagovala je i omladina Stranke slobode i pravde, koja je takođe uputila otvoreno pismo tokom vikenda.

“Mi, mladi Stranke slobode i pravde (SSP), verujemo da od starijih kolega može dosta toga da se sazna, ali prednost pri prikupljanju informacija ipak dajemo Google-u. Ako i vi to uradite, saznaćete da je pre oko dve godine u Srbiji ubijen jedan opozicioni političar, posle hajke sprovedene kroz medije koje uređuju Aleksandar Vučić i SNS. Saznaćete i da kosovske vlasti za ubistvo sumnjiče ljude koji blisko sarađuju sa Aleksandrom Vučićem i SNS-om. Saznaćete i da je pre godinu dana pokušano ubistvo opozicionog lidera Borka Stefanovića, i da su potom organizovani protesti u 100 gradova širom Srbije. Saznaćete, takođe, da je u ovih godinu dana krvnički prebijeno 11 ljudi koji su učestvovali u organizaciji protesta”, stoji u pismu.

Navode se i primeri paljenja kuće novinara Milana Jovanovića i hapšenje uzbunjivača Aleksandra Obradovića, koji je izneo dokaze o umešanosti Branka Stefanovića, oca ministra policije i predsednika GO Beograda SNS-a Nebojše Stefanovića, u nelegalnu trgovinu oružjem.

Takođe se navode i primeri hapšenja srednjoškolaca, slučaja Marije Lukić i slučaja otpuštanja profesorki Marije Stanković i Mirjane Mitrović zato što su odbile da učestvuju u aktivnostima SNS-a.

“Saznaćete da je Srbija jedina zemlja na svetu u kojoj vlast organizuje proteste protiv opozicije, saznaćete za svakodnevne pritiske predstavnika SNS-a na nezavisne i profesionalne novinare o čemu govore međunarodna novinarska udruženja i organizacije HRW, Reporteri bez granica i Freedom house”, navode Mladi SSP-a u pismu YEPP-u.

Oni apeluju na ovu organizaciju da od Aleksandra Vučića i drugih članova SNS-a traže da prestanu da vređaju rektorku Beogradskog univerziteta, profesore, glumce, pisce i druge kritičare vlasti.

U zaključku, omladina SPP preporučuje omladini EPP da, nakon što se informišu o stanju u Srbiji, pošalju novo pismo.

Povezani članci

Vučić, Rama i Kovačevski prisustvovaće sastanku sa liderima EU u Briselu

EWB

Jović: Brisel propustio da Ðinđiću ponudi ulazak u EU

EWB

Han: Dobri sastanci sa Vučićem i Tačijem, dijalog ključan

EWB