fbpx
European Western Balkans
Društvo

Onlajn debata: Javno čitanje izveštaja Evropske komisije o Srbiji

Zastave Srbije i Evropske unije; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Fondacija Centar za demokratiju (FCD) i portal European Western Balkans (EWB) organizuju onlajn debatu “Javno čitanje izveštaja Evropske komisije o Srbiji za 2020. godinu” sutra, 9. oktobra, od 12 do 13:30 časova putem Zoom platforme.

Tokom ovog događaja biće predstavljeni ključni nalazi i preporuke sadržane u Izveštaju Evropske komisije za Srbiju i biće upoređene ocene unutar regiona Zapadnog Balkana u cilju podizanja nivoa javnog diskursa, kako o samom izveštaju, tako i o procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji u celosti.

Uvodno obraćanje će dati Nikola Burazer, izvršni urednik portala European Western BalkansUporedni pregled Izveštaja Evropske komisije za države kandidate i potencijalne kandidate daće Nataša Vučković, izvršna direktorka Fondacije Centar za demokratiju i Nemanja Todorović Štiplija, glavni i odgovorni urednik portala European Western Balkans. Opšti pregled na izveštaj za Srbiju daće Srđan Majstorović, predsednik Upravnog odbora Centra za evropske politike, dok će o političim kriterijumima govoriti Vladimir Međak, potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji.

Vladavinu prava, osnovna prava, korupciju i slobodu izražavanja će predstaviti Katarina Golubović, predsednica Komiteta pravnika za ljudksa prava (YUCOM), dok će slobodu, bezbednost i migracije predstaviti Bojan Elek, istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP). Nataša Vučković će takođe predstaviti ocenu izveštaja iz oblasti socijalne politike, zapošljavanja i rodne ravnopravnosti, a oblast regionalne saradnje i međunarodnih obaveza će predstaviti Marko Savković, programski direktor Beogradskog fonda za političku izuzetnost.

Događaj se realizuje u okviru projekta “Povezujemo tačke” koji FCD realizuje uz pomoć Balkanskog fonda za demokratiju Nemačkog Maršalovog fonda SAD i Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu.

Povezani članci

NKEU: Vlast da otvori argumentovanu raspravu o nalazima Evropskog parlamenta

EWB

PrEUgovor-a o stanju vladavine prava u Srbiji

EWB

Kandić: Nacionalne istine o žrtvama onemogućavaju njihovo priznavanje

EWB