fbpx
European Western Balkans
Politika

Opozicija: Kukan i Flekenštajn su svesni situacije, žele promene

Narodna skupština Republike Srbije; Foto: Wikimedia Commons

BEOGRAD – Bivši poslanici Evropskog parlamenta Eduard Kukan i Knut Flekenštajn sastali su se juče i danas sa predstavnicima vladajućih i opozicionih stranaka iza zatvorenih vrata, a teme razgovora bile su bojkot parlamenta i najava bojkota parlamentarnih izbora. Opozicija je predstavila svoje zahteve za učešće na izborima naredne godine i pohvalila konstruktivnost sastanka.

Kukan i Flekenštajn, bivši članovi “trojke” Evropskog parlamenta koja je posredovala u sklapanju i primeni “Pržinskog” sporazuma u Severnoj Makedoniji, koji je omogućio održavanje izbora 2016, danas su se sastali i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Detalji sastanka nisu saopšteni javnosti.

Opozicija: Kukan i Flekenštajn žele da se situacija u Srbiji promeni

Iako je sastanak protekao iza zatvorenih vrata, neki od predstavnika opozocije u kratkim izjavama naglasili su da, uprkos njihovim rezervama prema bojkotu, bivši poslanici imaju razumevanja da mora da dođe do promena kako bi se izbori održali.

“Mislim da će oni pokušati da učine sve da se situacija u Srbiji promeni, ne bi li onda i mi promenili naše stavove”, rekla je Sanda Rašković Ivić, potpredsedncia Narodne stranke, prenosi Tanjug.

Prema njenim rečima, gosti iz Brisela saglasili su se da funkcionerska kampanja nije prihvatljiva, te bi, kaže ona, ključni zahtevi opozicije bili još da se, kako je rekla, mediji srede, da bude transprentno finansiranje i da se promeni REM.

Kukan i Flekenštajn juče su se sastali i sa drugim opozicionim poslanicima u Narodnoj skupštini. Poslanik DS-a Balša Božović izjavio je da su bivši evropski poslanici dobro upoznati sa situacijom u Srbiji.

“Očigledno je da EP želi na neki način da posreduje između vlasti i opzicije, pošto sa jedne strane ne postoji poverenje, a sa druge strane, jednostavno nije se mnogo odmaklo u poslednjih šest meseci kada su u pitanju zahtevi sa protesta i opozicionih stranaka u Srbiji”, smatra Božović.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić izjavila je da je upoznala Kukana i Flekenštajna o razlozima za moguć bojkot izbora, preneo je Tanjug.

“Najavili smo da ukoliko se stanje ne promeni, a sva je prilika da neće, da će naše organizacije ostati dosledne bojkotu izbora, dokle god se ne steknu uslovi za normalne i slobodne izbore, makar to bili i vanredni izbori, ali u regularnim uslovima”.

Tepić je rekla da su Kukan i Flekenštajn izrazili rezervu prema bojkotu izbora i da im nije baš bilo jasno zašto bojkotuju parlament.

Prenela je bivšim poslanicima Evropskog parlamenta i da aktuelna vlast, prema njenim rečima, obmanjuje međuanrodnu zajednicu i samo kupuje vreme da se dodatno učvrsti.

Tepić je navela da su Kukan i Flekenštajn na kraju sastanka rekli da su svesni kakvo je stanje u Srbiji.

Kukan i Flekenštajn juče su se sastali i sa poslanicima Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije, koji nisu imali komentar, dok je Srpska radikalna stranka odbila susret.

PSG: Još je rano za odluku o bojkotu; Savez za Srbiju: Rok do 15. septembra

Tokom današnjeg dana Kukan i Flekenštajn sastali su se sa vanparlamentarnom opozicijom, odnosno predstavnicima Saveza za Srbiju i Pokreta slobodnih građana.

Međunarodni sekretar Pokreta slobodnih građana (PSG) Natan Albahari rekao je da je sastanak bio vrlo otvoren i konstruktivan.

“Oni su tu da provere situaciju na terenu, da se upoznaju sa političkim akterima i upućeni su u situaciju u Srbiji, posebno kada je reč o slobodi medija”, rekao je Albahari, prenosi Fonet.

On je dodao da im je pojasnio da je prerano za donošenje odluke o bojkotu, jer je preostalo da učestvuju na još dva sastanka vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka (FPN).

Sa druge strane, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je Fonetu da je delegacija Saveza za Srbiju, u čijem je sastavu bio, briselskim diplomatama predočila zahteve za slobodne i poštene izbore, kao i da ih je obavestila da je vlastima dat rok do 15. septembra za promene u RTS i REM, kako bi se došlo do minimuma uslova za fer izbore.

Lutovac je rekao da su Eduardu Kukanu i Knutu Flekenštajnu predali zahteve stručnog tima za slobodne i poštene izbore, koji sadrže 42 mere da bi se došlo do minimuma uslova.

On je naglasio da je ovakav sastanak koristan jer je, za razliku od medija u Srbiji, moguće čuti obe strane.

Povezani članci

[BSF] Liht: I Evropa u problemu zbog manjka vladavine prava

EWB

Savez za Srbiju za odlaganje izbora uz posredovanje EU

EWB

Konvencija o angažovanoj demokratiji 16. i 17. septembra u Beogradu

EWB