fbpx
European Western Balkans
Politika

Opozicija Mekalisteru: U Srbiji se urušava demokratija

BEOGRAD – U Srbiji postoji urušavanje demokratije, dok dijalog o Kosovu ne postoji, saglasni su predstavnici dela opozicije koji su prisustvovali sastanku sa izvestiocem Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom.

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je večeras da je izvestioca Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera pokušao da uveri da uprkos lošem rezultatu opozicije na izborima u Srbiji postoji dovoljno potencijala za konkretniju evopsku politiku.

“Pokušao sam da ga uverim da uprkos mršavom rezultatu na izborima i očiglednoj nemoći, u Srbiji sigurno postoji dovoljno potencijala da konkretniju evropsku politiku, za otvoreni razgovor o članstvu Srbije u NATO-u, za drugačiji regionalni nastup i za potpuno drugačije međusobne odnose”, rekao je Jovanović novinarima posle sastanka.

Prema njegovim rečima, to je bio redovan sastanak evropskog izvestioca sa opozicijom, kojem je ovog puta mnogo više pažnje poklonjeno nego do sada.

“Što se mog utiska tiče jedan normalan sastanak. Za LDP je važno da se sa pitanjima nasleđenih i otvorenih problema iz prošlosti, pod čijim pritiskom ne možemo izgraditi normalno društvo, suočimo što pre”, rekao je Jovanović ukazujući da pre svega misli na Kosovo i Bosnu i Hercegovinu u kojoj će se sledeće godine održati izbori.

Na sastnaku je, kako je preneo, bilo reči i o izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije, različitim pogledima na pojedine zaključke u tom izveštaju, kao i o stavu EK po pitanju ekonomskog razvoja, vladavine prava i slobode medija.

“Najvažnije je što smo iskazali spremnost da razgovaramo da se ne povlačimo pred problemima i da uprkos, bar što se mene tiče, o svim nesporazumima koji postoje između vlasti i opozicije moramo da razgovaramo ukoliko nas taj razgovor dovodi do rešenja koja makar našoj deci mogu garantovati normalan život koji mi nismo imali i nemamo ga ni sad. Tu pre svega mislim na Kosovo”, zaključio je Jovanović.

Na istom sastanku sa Mekalisterom su razgovarali i predsednik SDS Boris Tadić, lider Demokratske stranke Dragan Šutanovac i lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović.

Šutanovac je izjavio da je izvestiocu Evropskog parlamenta Dejvidu Mekalisteru preneo da smatra da dijalog u Srbiji, ne samo po pitanju Kosova, ne postoji.

Šutanovac je novinarima nakon sastanka nekoliko predsednika opozicionih stranaka sa Mekalisterom rekao da je izvestiocu EP izneo stav da podrška evropskih zvaničnika evropskom putu Srbije ne sme da bude podrška “stabilokratiji”.

On je naveo da “stabilokratija” ne donosi ni stabilnost ni demokratiju, da su ugrožena ljudska prava i demoratija, da institucije ne funkcionsisu i da se zemlja nalazi u ekonomskom kolapsu.

“Takođe sam ga informisao da je situacija je u potpunoj suprotnosti sa onim što je Mekalister izneo, a to je da Srbija ekonomski napreduje, naprotiv” rekao je Šutanovac.

Prema njegovim rečima dijalog o Kosovu i dijalog u Srbiji uopšte ne postoje.

Predsednik DS je rekao i da bi, ukoliko je Vučić voljan da rešava kosovsko pitanje, morao da izađe sa jasnim predlogom, sa jasnom platformom, a onda će DS u skladu sa svojim načelima i politikom dati amandmane na to rešenje ukoliko postoji mogućnost da se konačno problem između Beograda i Prištine reši.

Predsednik SDS Boris Tadić izjavio je da je izvestiocu Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidu Mekalisteru preneo da se u Srbiji urušava demokratija i da se građanai obmanjuju o dostignućima vlasti.

Tadić je, nakon sastanka sa još nekoliko opozicionih lidera sa Mekalisterom, novinarima rekao da je ukazao da se, kada god predstavnik EU dođe u Srbiju, svaka izjava evropskih političara transformiše u “neverovatnu i apsolutnu” podršku Aleksandru Vučiću i njegovoj vlasti.

Kako je rekao urušava se demokratija, nema nezavisnih institucija koje su građanje od 5. oktobra do 2012. godine, normalnog dijaloga u parlamentu.

“Vlast vređa opoziciju i ponaša se samo na način kao da ona postoji, kao da će večno vladati. To je Vučić i sam rekao da niko nikada neće pobediti ni njega ni njegovog naslednika što je s one strane zdravog demokratskog razuma”. rekao je predsednik SDS.

Prema Tadiću EU podržava Srbiju na putu evropskih integracija, ali se može desiti da se na kraju pregovaračkog procesa, za koji je rekao da će se završiti za oko pet godina, nađemo u situaciji da evropski političari kažu da nemamo dovoljan nivo demokratije u Srbiji i da ne možemo postati članica EU.

Tadić kaže i da je drugi problem dijalog o Kosovu i da se uopšte ne zna koja je i šta je Vučićeva agenda vezano za to pitanje.

Dodao je i da je ukazao da mu otvaranje dijaloga o samo jednoj temi deluje veštački i da je Mekalister to što je izneo prihvatio.

Prema Tadiću Mekalister je rekao da “postoji mogućnost i da je njemu prezentovana slika na jedan način, a da on nakon razgovora sa opozicijom dobija drugu realističniju formu realnosti”.

Izvestilac Evropskog parlamenta, dodaje Tadić, je sugerisao da treba razgovarati sa predstavnicima EU sve vreme i evropskim parlamentarcima kako bi svi imali realističnu sliku.

Kako je dodao ovo je samo jedan od sastanaka koji su imali sa Mekalisterom, da će ih biti i u budućnosti i da uopšte nije bilo reči o ujedinjenoj opoziciji.

“Niti Mekalister ima šta da kaže o tome, to je naša interna stvar” dodao je.

On smatra i da predsednik Srbije treba da kaže šta je njegova politika na Kosovu, “a da li ćemo učestvovati u dijalogu zavisi od toga da li je njegov predlog realištičan ili nije”.

Sastanku su prisustvovali i predsednici DS, LDP i Pokreta  “Dosta je bilo” – Dragan Šutanovac, Čedomir Jovanović i Saša Radulović.

Mekalister sa članovima Odbora za evropske integracije

Mekalister je izjavio danas posle sastanka sa članovima Odbora za evropske integracije da Srbija dobro radi, da je postigla mnogo u poslednjim godinama i da ima veliku podršku od te evropske institucije.

Sastanak je bio plodonosan, a članovi skupštinskog Odbora, bez obzira da li su iz vladajuće većine ili opozicije, imali su usaglašena mišljenja, rekli su posle sastanka na zajedničkoj konferenicji za novinare Mekalister i predsednik tog Odbora Nenad Čanak.

Mekalister je istakao da je zadovoljan sastankom i da je on bio vema plodonosan. Njegov izveštaj o Srbiji, naišao je, kaže Mekalister, na odobravanje u EP, pa tako Srbija, prema njegovim rečima, ima veliku podršku od te evropske institucije.

“Srbija radi dobro, postigla je mnogo u poslednjim godinama ali ima još posla”, rekao je Mekalister i dodao da bi on voleo da se otvori još poglavlja do kraja godine ali, kako kaže, nije ni do njega ni do EP da to odluče.

“To je do država članica, ali koliko sam informisan, poglavlja su dobro tehnički pripremljena i spremna za otvaranje”, navodi.

Mekalister kaže da upravo zbog toga, on želi da ohrabri sve članice da daju podršku Srbiji da ta poglavlja i otvori.

On je podsetio i da će ostati izvestilac za Srbiju iako je postao predsednik Odbora za spoljne poslove EP, i iako će to značiti “dupli posao” za njega.

“Želim da ostanem posvećen Srbiji”, rekao je Mekalister i na srpskom jeziku poručio “Ja volim Srbiju.”

Predsednik Odbora za evropske integracije Nenad Čanak saglasio se sa Mekalisterovim rečima da je na sastanku postignut visok stepen razumevanja.

“Svi članovi odbora bez obzira da li su iz opozicije ili vladajuće većine, dosta sinhrono su govorili o evropskim integracijama”, rekao je Čanak i dodao da je Mekalister pokazao veliko razumevanje za srpske napore.

Mekalister bi sutra trebalo da se sastane sa predstavnicima civilnog društva i da obiđe projekte koje finansira EU.

Povezani članci

EK predložila 750 miliona evra povoljnih kredita za region, Srbija se nije prijavila

EWB

Mišel sa Vučićem: Poseta Srbiji snažan signal saradnje, želimo ubrzanje pristupanja regiona

EWB

Finsko predsedavanje će nastaviti da radi na evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana

EWB