fbpx
European Western Balkans
Politika

Opozicija od Varheljija tražila da investicioni plan bude uslovljen reformama

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji u Beogradu sa predstavnicima opozicije; foto: Tviter

BEOGRAD – Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji juče se sastao sa predstavnicima opozicije nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić. Sastanku su prisustvovali predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović, potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš i predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić, prenosi FoNet. 

Zoran Lutovac je nakon sastanka izjavio da je opozicija na sastanku sa evropskim komesarom predložila da pre sprovođenja investicionog plana za Zapadni Balkan, u Srbiji treba da se stabilizuje politička situacija i da je za to potrebna medijacija Evropske unije.

“Potreban je konkretan dijalog u kojem bi učestvovale relevantne opozicione stranke i predsednici parlamentarnih stranaka”, naveo je Lutovac.

Lutovac je rekao da je predložio da se iz Evropske komisije ili neke druge institucije organizuju radne grupe u saradnji sa domaćim koje bi izrađivale posebne izveštaje, na primer o medijima i vladavini prava.

“Angažovanje EU u Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori dovelo je do relaksiranja napetosti, slobodnih i fer izbora”, podsetio je Lutovac i predočio da bi rezultat tih razgovora morao biti merljiv.

Lutovac je istakao da bi razgovori, ograničeni samo na parlament, bili nefunkcionalni, jer sastav parlamenta ne održava stvarno stanje u društvu i većina građana nema predstavnika u Skupštini Srbiji.

Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović ocenio je juče, posle sastanka sa Varheljijem, da je neophodno da se pokrene nova runda međupartijskog dijaloga uz posredstvo međunarodne zajednice.

“Jučerašnji sastanak je najbolji dokaz dubokog jaza u pogledu razvoja između Srbije i sistema EU. Odlično je to što EU planira ozbiljne investicije u Srbiji, što se kao teme nameću pitanja ekologije, održivog razvoja i drugih ključnih životnih tema”, ocenio je Grbović u pisanoj izjavi dostavljenoj FoNetu.

“Sve što može da ostvari pozitivan uticaj na život građana Srbije je pozitivna stvar, ali bojim se kako bi taj novac bio upotrebljen u državi u kojoj ne funkcioniše sistem kontrole i ravnoteže”, istakao je on.

Varljeji je upitan o sastanku sa opozicijom i kako su birali ko će biti na tom sastanku, rekao da je to učinjeno isto kao i u februaru, tokom njegove prethodne posete, a da će po izboru Vlade, biti spreman za razgovore sa strankama koje će činiti parlamentarnu opoziciju.

Varhelji sa Nacionalnim konventom: Izveštaj EK da bude shvaćen kao podstrek

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varhelji izneo je očekivanje da će Izveštaj Evropske komisije o Srbiji u Beogradu biti shvaćen kao podstrek i smernice za dalji rad, posebno kada bude izabrana nova Vlada Srbije, prenosi FoNet. 

Varhelji je, obraćajući se članovima Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, ocenio da izveštaj konstatuje pozitivna dešavanja u usklađivanju zakondavstva, kao i uspehe na ekonomskom planu pre krize izazvane koronavirusom.

“Kada je reč o demokratskim institucijama i vladavini prava, očekujem i nadam se da izveštaj vidite kao podstrek za dalji rad”, rekao je Varhelji.

On je istakao da je potrebno sprovođenje reformi na održiv način, koji zahteva istinski dijalog, jer je potreban konsenzus u društvu kada je reč o EU.

Upitan da li će Srbiji biti uskraćena ekonomska pomoć EU, ukoliko izostane napredak u oblasti vladavine prava, Varhelji je zaključio da postoje vrlo jasna pravila u metodologiji šta se može učiniti ako nema napretka ili ako je registrovano nazadovanje i da nema potrebe za novim merama.

Povezani članci

Poslednja poseta posrednika pred izbore, opozicija ocenjuje da uslovi nisu bolji

FoNet

Borelj: Uskladiti spoljnu politiku

EWB

Ejdus: Evropski projekat u Srbiji je ostavljen na milost i nemilost Aleksandru Vučiću

EWB