fbpx
European Western Balkans
Politika

Opozicija održala sastanke o izbornim uslovima sa evropskim parlamentarcima

Evropski parlament; Foto: Flickr

BEOGRAD / BRISEL – Predstavnici opozicije održali su video sastanke sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom i predsedavajućom Delegacije EP za Srbiju Tanjom Fajon, tokom kojih su izneli svoje stavove o izbornim uslovima i razlozima za bojkot, odnosno izlazak na izbore 21. juna.

Kako je preneo FoNet, predstavnici Saveza za Srbiju razgovarali su u utorak sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom i izneli razloge zbog kojih misle da su izbori 21. juna neregularni, izjavio je zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović.

On je rekao da su video sastanku prisustvovali i predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić i potpredsednica Dveri Tamara Milenković Kerković.

“Izneli smo mišljenja o aktuelnoj situaciji i zbog čega su za nas izbori 21. juna lažni i da nema uslova, ni zdravstvnih, pravnih i političkih”, rekao je Stefanović.

Sa Tanjom Fajon i Vladimirom Bilčikom razgovarao je i dan ranije međunarodni sekretar Pokreta slobodnih građana Natan Albahari, koji je rekao da taj pokret izlazi na izbore ne zato što su se uslovi popravili, već uprkos dodatno pogoršanim uslovima.

Albahari je dodao da je Srbija tokom vanrednog stanja zbog pandemije imala uvid u način na koji bi Vučićev režim vodio državu ako bi imao apsolutnu vlast, dok su paralelno formirane brojne političke opcije koje predstavljaju takozvanu „Vučićevu opoziciju“, sa veoma zabrinjavajućim političkim programima.

Prema saopštenju PSG-a, stanje u medijima i medijske slobode bile su takođe predmet sastanka. Ovom prilikom PSG je istakao da osim minimalnog broja poziva na televizije sa nacionalnim frekvencijama u samom finišu kampanje, „otvaranje RTS-a i jednaki tretman za sve aktere“, se nije dogodio, ali da je rizik prepuštanja apsolutne vlasti režimu preveliki jer može da izazove drastične posledice po Srbiju.

Kako EWB saznaje, sastanke sa evropskim parlamentarcima održali su i gradonačelnik Šapca i lider Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović, kao i predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić. Sastanak je održan i sa predstavnicima Ujedinjene demokratske Srbije.

Krajem maja, Fajon i Bilčik održali su sastanke sa predsednicom Vlade Anom Brnabić, ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem i predsednicom Narodne skupštine Majom Gojković.

Povezani članci

Osovski: Datum pristupanja zavisi od Vlade Srbije, a ne od EU

EWB

Fabrici: Izveštaj je ovog puta oštriji i precizniji

EWB

Socijalisti i demokrate u EP: Nakon pobede SNS, Srbija da napravi jasan proevropski izbor ako želi u EU

EWB