fbpx
European Western Balkans
Politika

Opozicija reagovala na izveštaj EP: RTS da ga objavi u celini

Foto: Stranka slobode i pravde

BEOGRAD – Predsedništvo Stranke slobode i pravde (SSP) zatražilo je danas od direktora i glavnog i odgovornog urednika RTS-a Dragana Bujoševića i Nenada Lj. Stefanovića da se u centralnom dnevniku Javnog servisa, građanima Srbije predstavi kompletan izveštaj Evropskog parlamenta o Srbiji koji je usvojen prethodnog dana, prenosi Nova.rs. 

“Kršeći zakon o javnim servisima, Bujošević i Stefanović su od građana Srbije sakrili da Evropski parlament zahteva da se razreše afere trgovine oružjem u Krušiku, proizvodnje droge u Jovanjici, rušenja celog gradskog kvarta u Savamali zbog Vučićevog Beograda na vodi i kupovine medija za potrebe režima državnim novcem Telekoma. Javni servis ima zakonsku obavezu da informiše građane Srbije da bez rešavanja ovih afera i bez vladavine prava nema ništa od evropskog puta Srbije”, navode iz SSP.

Oni poručuju da Javni servis ima obavezu i da upozna građane da je Evropski parlament zgrožen terorisanjem istraživačkih novinara KRIK-a koji su i pored pretnji i pritisaka od strane funkcionera Srpske napredne stranke, dali veliki doprinos da se ove afere obelodane.

“I na kraju, Bujošević i Stefanović imaju obavezu da informišu javnost da Evropski parlament zahteva od srpskih vlasti da prekinu progon aktivista nevladine organizacije CRTA koji daju veliki doprinos u nastojanju da Srbija dobije slobodne izbore. Bujošević i Stefanović sakrivanjem ključnih elemenata izveštaja Evropskog parlamenta o Srbiji direktno ugrožavaju evropski put zemlje jer se time jasno pokazuje Briselu da državni vrh Srbije ne zanimaju stavovi institucija Evropske unije”, poručuju iz Stranke slobode i pravde.

PSG: EP prepoznao Srbiju kao kriminalizovanu državu

Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović ocenio je danas da je u izveštaju Evropskog parlamenta (EP) o napretku u procesu pridruživanja EU, Srbija prepoznata kao kriminalizovana država, prenosi Nova.rs. 

On je ocenio da juče usvojeni amandmani na izveštaj EP koji se tiču afera Jovanjica, Krušik i Telekom dokazuju da je Srbija u međunarodnim okvirima prepoznata kao duboko kriminalizovana država i da kao takva nema šta da traži na evropskom putu.

“Konačno smo dobili zvaničnu potvrdu da EU ne žmuri na afere ove vlasti koje dobijaju karakter međunarodne sramote, niti žmuri na sve češće i radikalnije gušenje osnovnih prava i sloboda”, naveo je Grbović a preneo PSG.

Ocenio je da je vreme da se vlast Srpske napredne stranke izjasni da li žele Srbiju na evropskom putu ili su trajno odustali od evropskog puta i Srbiji namenili ulogu kineske kolonije i deponije prljavih tehnologija.

DS: EU traži rasplet afera Krušik, Jovanjica, Telekom

Demokratska stranka (DS) saopštila je da najnoviji, juče usvojeni izveštaj Evropskog parlamenta o napretku Srbije na evropskom putu, predstavlja nastavak procesa urušavanja međunarodne reputacije Srbije i dokaz da u Evropskoj uniji više gotovo da nema onih koji nisu prepoznali nazadnu, autokratsku i duboko antidemokratsku prirodu režima Aleksandra Vučića, prenosi Nova.rs. 

DS je danas ocenila da činjenica da se u izveštaju najčešće ponavlja reč ‘zabrinutost’, i da se eksplicitno traži rasplet korupcionaških afera Krušik, Jovanjica, Telekom i Savamala, dokazuje da je i Evropskom parlamentu jasno kako vlast pokušava da pobrojane afere zataška zbog toga što su najviše pozicionirani pripadnici režima i glavni akteri u njima.

“Demokratska stranka je posebno zabrinuta zbog toga što je u novom izveštaju Evropskog parlamenta ponovo potvrđeno da je među svim državama koje žele da se priključe EU upravo Srbija u najmanjoj meri usaglasila svoju bezbednosnu i spoljnu politiku sa Briselom. Ne sporeći da je ta ocena u izvesnoj meri posledica i geostrateškog pozicioniranja u odnosu na Rusiju i Kinu, upozoravamo na to da proces pridruživanja Evropskoj uniji podrazumeva i potpunu primenu evropskih standarda i praksi”, navodi se u saopštenju.

Povezani članci

Transparentnost Srbija: Korupcija se čak 77 puta pominje u izveštaju Evropske komisije

EWB

Varheji: Evrointegracije Zapadnog Balkana prioritet Evropske komisije

Tanjug

Dol: Neophodno je da se učini više napora u oblasti vladavine prava

EWB