fbpx
European Western Balkans
Politika

Opozicija u EP: U zarobljenoj državi sa zarobljenim medijima nema fer izbornih uslova

Evropski parlament u Strazburu; Foto: Evropska unija

BRISEL – Lider Stranke slobode pravde Dragan Đilas, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović i potpredsednik Demokratske stranke Dejan Nikolić učestvovali su danas na tribini o izbornim uslovima u Srbiji u Evropskom parlamentu, u organizaciji grupe Socijalista i demokrata (S&D).

Ideja sastanka je potekla od Saveza za Srbiju, koji je želeo da objasni stanje pre parlamentarnih izbora, rekao je moderator diskusije, evropski poslanik sa Kipra Demetris Papadakis.

“Drago mi je što se trenutno odvija dijalog uz posredovanje evropskih poslanika. Bojkot nije cilj, nego sredstvo, i mi poštujemo vaše pravo da ga koristite”, izjavio je Papadakis, izvestilac iz senke grupe S&D za Srbiju.

Posrednica dijaloga vlasti i opozicije i predsedavajuća Delegacijom EP za Srbiju Tanja Fajon, rekla je u uvodnom govoru da i dalje nije primenjeno oko 60% preporuka OEBS-a.

“Srbija je u delikatnoj situaciji, da ne kažem političkoj krizi. Pre početka međustranačkog dijaloga, slobode medije su bile, a i dalje su, na veoma niskom nivou, ne postoji ravnopravno izveštavanje, posebno na nacionalnom nivou”, rekla je Fajon.

Ona je dodala da, iako je situacija i dalje daleko od idealne, ne može se reći da ništa nije postignuto kroz dijalog uz posredovanje Evropskog parlamenta. Kao primer navela je dogovor o izboru članova REM-a, usvajanje pravilnika o izveštavanju javnih servisa za vreme izborne kampanje, osnivanje nadzornog odbora parlamenta i izmene zakona o korišćenju resursa u političkoj kampanji.

“Ali potrebne su nam promene u stvarnom životu, i za sada ih ne vidimo”, podvukla je Fajon.

Potpredsednik Demokratske stranke Dejan Nikolić rekao je da je dolazak delegacije Evropskog parlamenta dobrodošao, ali da sam njen dolazak znači da postoji duboka politička kriza u Srbiji. Podsetio je da je Srbija tek četvrta zemlja u kojoj se EU angažovala poslednjih sedam godina, posle Ukrajine, Severne Makedonije i Avganistana.

“Da postoje izveštaji poput Pribeovog za Srbiju, videli bismo da je ona u još dubljoj krizi nego što je bila u Makedoniji”, rekao je Nikolić.

On je rekao da se sedam godina zarobljavene države u Srbiji ne može rešiti za tri meseca.

“U izveštaju Evropske komisije ove godine mogli ste videti da su jasne granice između sudske, zakonodavne i izvršne vlasti nestale, i da su sve tri poklekle pred autoritarnim režimom. Parlament je prestao da bude ono što bi trebalo da bude – ugušili su dijalog u našoj državi i u parlamentu. Zato je opozicija odlučila da bojkotuje ovu instituciju i ono što su napravili od nje”, rekao je Nikolić.

On je rekao da je u zarobljenoj državi i zarobljenim medijima bez drugog mišljenja građanima oduzeto pravo da slobodno biraju.

“A ako ljudi ne mogu slobodno da biraju, da li se ti izbori mogu zvati legitimnim? To je pitanje za sve”, izjavio je Nikolić.

Takođe je istakao da je u Srbiji prisutna potpuna kontrola vlade nad svim medijima sa nacionalnom frekvencijom.

“Stvorili su atmosferu u kojoj je bilo moguće spaliti kuću novinara i pokušati njegovo ubistvo. Za to je optužen visoki funkcioner vladajuće stranke”, podsetio je.

On je ocenio da vlast pregovara, ali ne želi da promeni stvari u praksi.

“Čak i ako načine neke promene, u praksi se neće desiti ništa – a to nije prihvatljivo za nas. Zato smo napravili ekspertski tim čiji zadatak je bio da formuliše preporuke za fer izbore, ali nam treba mehanizam kako da ih primenimo – tu bi nam pomogla vaša podrška. Do tada ćemo nastaviti da se borimo van institucija, na ulici”, zaključio je Nikolić.

Gradonačelnik Šapca i lider Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović podsetio je da je nedavno uzbunjivač Aleksandar Obradović otkrio je sumnjive poslove oca ministra unutrašnjih poslova vezanih za trgovinu oružjem.

“Umesto da ga zaštiti, tužilac ga je stavio u pritvor, što pokazuje da je sudstvo potčinjeno”, rekao je Zelenović.

On je dodao da je Srbija pala 14 mesta na indeksu Reportera bez granica i više nije slobodna zemlja prema Fridom Hausu.

“Pozivao sam na dijalog o izbornim uslovima već dve godine, ali je vlast pristala tek u avgustu, kada je znala da se izlazak na izbore neće prihvatiti”, rekao je Zelenović.

Predsednim Stranke slobode i pravde Dragan Đilas je u okviru svog izlaganja održao prezentaciju o stanju u Srbiji, na kojoj je prikazao slučaj prebijanja Borka Stefanovića, nasilja nad novinarima na inauguraciji predsednika Vučića, slučajeve Marije Lukić, novinara Milana Jovanovića i uzbunjivača Aleksandra Obradovića.

Đilas je u prezentaciju takođe uključio protest 1 od 5 miliona, pretučene organizatore protesta i hapšenje studenata ranije ove godine. Pomenuo je i profesorke koje su izgubile posao zbog toga što su odbile da podrže vladajuću stranku, kao i optužbu na račun poslanika SNS-a Martinovića i Orlića da primaju plate prosvetnih radnika koji su otpušteni.

Medijske kampanje provladinih tabloida protiv svih koji kritikuju režim, kao i činjenica da se predsednik Vučić u mesec dana 793 puta pojavio na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, dok se lideri opozicije nijednom nisu pojavili na komercijalnim televizijama od izbora 2016, takođe su bile deo prezentacije.

“Osamdeset posto političkih aktera koji se pojavljuju na nacionalnim frekvencijama u pozitivnom ili neutralnom kontekstu su pripadnici vlasti, dok se opozicija predstavlja u negativnom kontekstu. Pripadnici opozicije se bez dokaza optužuju da planiraju ubistvo pripadnika vlasti”, zaključio je Đilas.

On je dodao da se 30 godina bori za Srbiju u EU, ali da ponekad opozicija nije srećna reakcijama EU.

“Tražimo Pribe izveštaj za Srbiju, pogotovo za stanje u medijima, model za rešenje krize u Srbiji je način na koji je rešena kriza u Severnoj Makedoniji”, naglasio je Đilas.

Na pitanje iz publike o Kosovu, Đilas je rekao da je SSP kao partija usvojila deklaraciju o pomirenju između Srba i Albanaca.

Rekao je da Aljbin Kurti i on trenutno imaju različito viđenje budućih odnosa, ali da moraju da razgovaraju.

“Bitno je pomirenje, ne između političara, već između naroda”, rekao je Đilas.

Tribinu je zaključio Tonino Picula, koordinator grupe S&D u Odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta.

“Nije lako izaći iz parlamenta i protestovati, ali treba dobro razmisliti o tome – lakše je izaći nego vratiti se. Moj prijateljski savet za srpske partnere je da postoji vreme kada je potrebno reći “ne” autoritarnoj vlasti, ali to ne sme da se pomeša sa “ne” institucijama. Jer autoritarna vlast želi da ukloni institucije”, rekao je Picula.

On je dodao da će S&D podržati partnere iz Srbije, jer dele zajedničke vrednosti, i da planira da uskoro poseti Srbiju uskoro, poput poslanika EPP-ja.

Povezani članci

Benedikt: Lideri u regionu da se usredsrede na reforme, saradnju i pomirenje

EWB

SSP komesaru Varheljiju: Samo legitiman Parlament može izglasati pravosudne reforme

EWB

Popović: Izmena Ustava uslov za unapređenje vladavine prava

EWB