fbpx
European Western Balkans
Politika

Opozicioni poslanici uputili pismo portparolki Evropske komisije

Maja Kocijančič; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Deo opozicionih poslanika bojkotovao je danas redovno prolećno zasedanje Skupštine Srbije. Oni su umesto toga, ispred Doma Narodne Skupštine raširili transparent “Jedan od pet miliona” i tražili ostavku predsednice Narodne Skupštine, Maje Gojković.

Svoj stav o bojkotovanju plenumskog zasedanja i svim aktivnostima vezanim za plenumski rad objasnili su u pismu koje su uputili portparokli Evropske komsije Maji Kocijančič, dodajući da su razlozi i okolnosti koje su ih na bojkot naveli ostali nepromenjeni.

“Kao što i sami dobro znate, debata je dvostrani proces. U našem parlamentu je on, na našu veliku žalost, pretvoren u agresivno i intenzivno političko nasilje prema političkim protivnicima, čiji je isključivi generator vladajuća većina – kroz nepodnošljivu atmosferu neprestanog uskraćivanja i oduzimanja reči poslanicima opozicije koji kritikuju vladajuću većinu, kroz zloupotrebu parlamentarnih procedura, Poslovnika NSRS i svih parlamentarnih običaja”, stoji u pismu.

Poslanici opozicije podsećaju i da su zbog toga pre skoro dve godine formalizovali zahtev za smenu predsednice Narodne skupštine Maje Gojković, ali da taj zahtev nikada nije stavljen na dnevni red.

“Štaviše, suštinska parlamentarna debata je potpuno ugušena tokom decembra meseca 2018. godine, tokom rasprave o najvažnijem zakonu u svakoj državi – Zakonu o budžetu za 2019. godinu, što je bila kap koja je prelila čašu i razlog da je napustimo, stupivši u bojkot i pridružujući se desetinama hiljada građana na ulicama Beograda i širom Srbije protiv aktuelnog režima”, objašnjava se u pismu.

Opozicioni poslanici poručuju da svoj posao i dalje obavljaju u skladu sa Ustavom, zakonom i Poslovnikom Narodne skupštine, ali u “paralelnom parlamentu”, tako što se građanima obraćaju i o tekućim tačkama dnevnog reda raspravljaju u holu Narodne skupštine, koji im je, kako navode, preostao kao jedini prostor u parlamentu gde mogu izraziti svoje mišljenje i politički stav, u skladu sa voljom građana koji su im svojim glasovima ukazali poverenje.

Potpisnici pisma portparolki Evropske komisije Maji Kocijančić su Demokratska stranka, Dveri, Socijaldemokratska stranka – Narodna stranka, Nova Srbija – Pokret za spas Srbije, Klub samostalnih poslanika i samostalni poslanici: Marinika Tepić, Ana Stevanović, Branislav Mihajlović.

Podsetimo, portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič uputila je apel narodnim poslanicima Srbije da međustranački dijalog vrše u parlamentu jer je parlament mesto debate i demokratije.

Povezani članci

Evropski parlament sledećeg četvrtka o usvajanju hitne rezolucije o Srbiji

EWB

Srbiji na raspolaganju EU program za istraživanje

EWB

SSP: Vlasti odbijaju pomoć Evrope jer ona kontroliše trošenje novca

EWB