Orban: Pripadamo Evropskoj narodnoj partiji

Viktor Orban; Foto: Vlada Mađarske

STRAZBUR – Premijer Mađarske Viktor Orban odbio je poziv Najdžela Faraža da osnuju zajednički poslanički klub u Evropskom parlamentu, a za sada mu nisu prihvatljivi ni pozivi za saradnju drugih desničarskih stranaka.

„Gospodin Faraž je najveći govornik u Evropskom parlamentu. Slušati ga predstavlja pravo intelektualno zadovoljstvo. Ali mi nećemo slediti njegov poziv, jer mi pripadamo Evropskoj narodnoj partiji“, rekao je Orban, prenosi Dojče vele.

Ova odluka može se objasniti i činjenicom da Faraž, posle skoro dvadeset godina staža, od sledeće godine neće više biti poslanik u EP zbog izlaska njegove zemlje iz Evropske unije.

Međutim, kako podseća nemački medij, izvesno je da će se pred izbore oformiti koalicija desnih populističkih partija, a potencijalni članovi su Slobodarska partija Austrije (FPÖ), partija Marin Le Pen, Švedske demokrate, Alternativa za Nemačku (AfD), Partija Slobode Gerta Vildersa iz Holandije, kao i italijanska Liga.

Iako je Hajnc-Kristijan Štrahe, lider FPÖ, uputio Orbanu poziv za priključenje, mađarski premijer do sada nije pokazao nameru da napušta sadašnju koaliciju.

„Na izborima za Evropski parlament velika tema će bez sumnje biti imigracija. Ali to ne znači da će birači potpuno odustati od dosadašnjih glasačkih navika na nacionalnom planu“, rekao je on.