fbpx
European Western Balkans
Društvo

Organizacije civilnog društva apeluju na Vučića da otkaže skup 26. maja

Aleksandar Vučić na sednici SNS; Foto: FoNet

BEOGRAD – Grupa organizacija civilnog društva uputila je apel predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da, u interesu smirivanja tenzija i sprečavanja daljih podela i polarizacije u društvu, otkaže skup zakazan za 26. maj.

„Uvažavajući Vašu Ustavom definisanu nadležnost da izražavate državno jedinstvo Republike Srbije, a svesni opasnosti u koju vodi podgrevanje tenzija i dalja polarizacija društva koje se suočava s posledicama nasilja u vidu koji do sada našoj zemlji nije bio poznat, apelujemo na Vas da postupite odgovorno, razumno i u najboljem interesu najvećeg broja građana, te da otkažete masovno okupljanje najavljeno za 26. maj“, navodi se u saopštenju.

Dodaju da je, u situaciji u kojoj se nalazimo, najmanje potrebno produbljivanje podela među građanima.

„Činjenica da smo zbog bezumnog nasilja izgubili 18 života i to uglavnom dece i mladih ljudi, ne sme biti povod za međupartijsko nadmetanje u ‘pokazivanju mišića’ i prebrajanju pristalica. Ona je alarm za državu koju predstavljate da se kroz institucionalne mehanizme u potpunosti posveti lečenju rana koje su na tkivu društva otvorene i uspostavljanju mera koje će sprečiti da se slična tragična iskustva ponove“, naveli su.

Ocenjuju da se na ulice Beograda izlio opravdani gnev građana, koji od države traže da njihovoj deci i njima pruži elementarnu bezbednost i zaustavi širenje nasilja.

„Njihov protest je vapaj, njihovo okupljanje je izraz prirodne potrebe za solidarnošću i zajedništvom u prevazilaženju bola. Većini onih koji mirno protestuju nije bio potreban poziv bilo kog političkog aktera da izađu na ulicu. Oni su izašli da pokažu da se nasilju mora stati na put. Država mora da čuje i ozbiljno da shvati poruke i zahteve građana koji protestuju. Država mora da ponudi odgovore. Odgovor na masovno okupljanje građana protiv nasilja ne može da bude još masovnije okupljanje nekih drugih građana koji žele da poruče šta – da nisu protiv nasilja? Ili, da ne smatraju da država i njene institucije treba da preuzmu bilo kakvu odgovornost za nemile događaje? Prosto da budu na suprotnoj strani i u većem broju kao da se time može bilo šta rešiti? Kao da je potrebno da se podelimo u rovove?“, upitali su.

Kažu da nije trenutak da se pokazuje ko je jači, već da priznamo da smo svi suviše slabi za izazove pred kojima smo se našli.

„Nije vreme za kontramitinge ili sletove i za oživljavanje drugih trauma iz prošlosti. Nije primereno da se arče ogromni resursi samo da bi se stvorio utisak da su legitimna pitanja i zahtevi građana nedovoljno glasni i da mogu biti nadglasani ovacijama nečijih pristalica. Vaša odluka da otkažete skup zakazan za 26. maj bila bi dobar znak da je moguće postaviti državni interes iznad stranačkog. Bila bi znak da se daje šansa dijalogu i pluralnosti interesa umesto polarizaciji i svođenju društva na ‘nas i njih’. Obraćamo Vam se kao osobi koja nesumnjivo raspolaže najvećom političkom moći u Srbiji i podsećamo Vas da najveća moć podrazumeva i najveću odgovornost“, zaključeno je u saopštenju grupe organizacija civilnog društva.

Apel potpisuju Beogradski centar za ljudska prava, CRTA, Catalyst Balkan, Centar savremene politike, Centar za praktičnu politiku, Građanske inicijative, Inicijativa mladih za ljudska prava, Partneri Srbija, Slavko Ćuruvija fondacija i RERI – Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu.

Povezani članci

Novi Sad postao Evropska prestonica kulture

EWB

“EU i Srbija: Zajednička sudbina” sa Van Rompojem i Vučićem sledeće nedelje

EWB

Grubješić: EU aktivnije da se bavi regionom, inače će drugi akteri povećati uticaj

EWB