fbpx
European Western Balkans
Društvo

Organizacije civilnog društva na obuci o Poglavljima 1, 3 i 28

Obuka o Poglavljima 1, 3 i 28 u Naled lab-u, Beograd; Foto: EWB

BEOGRAD – Obuka “Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za aktivno učešće u pregovorima sa Evropskom unijom kroz odabrane radne grupe Nacionalnog konventa o EU” održana je danas u prostorijama Naled Lab-a uz prisustvo dvadesetak predstavnika civilnog sektora.

Obuku su organizovali Centar za evropske politike – CEP, Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj – NALED i Centar savremene politike (portal European Western Balkans).

O radnim grupama Nacionalnog konventa EU i tome kako pregovarački proces izgleda u praksi govorio je član užeg pregovaračkog tima za pristupanje Srbije Evropskoj uniji Nebojša Lazarević. On se osvrnuo na tok pregovora, proces zatvaranja poglavlja i okončanja pregovora.

“S obzirom na to da, kada Srbija zatvori i parafira sva poglavlja, proces ratifikacije od strane svake države članice traje još oko godinu do godinu i po dana, da bismo postigli ciljani rok i ušli u EU do 2025. godine, Srbija bi morala sve prethodne korake da obavi do 2023.”, objasnio je Lazarević.

O Poglavlju 1: Slobodan protok robe, Poglavlju 3: Pravo poslovnog nastanjivanja i udruživanja i Poglavlju 28: Zaštita potrošača i zaštita zdravlja, govorili su rukovodilac pregovaračke grupe za kretanje roba i Odseka u Ministarstvu privrede Mile Mitrović, kao i predstavnice Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija (MTTT) – pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija – Sektor za zaštitu potrošača Višnja Rakić, načelnica Odeljenja za evropske integracije Slavica Kukolj i viša savetnica Bojana Amanović.

Oni su se osvrnuli na rad na pripremi ovih poglavlja u okviru ministarstava. “Što se tiče Poglavlja 1, veliki posao je još uvek pred nama, a od EU smo dobili dva merila koja se odnose na infkastrukturu kvaliteta, konkretnije na kvalitet i bezbednost proizvoda, koje moramo da ispunimo da bismo uopšte otvorili ovo poglavlje”, rekao je Miletić.

U dosadašnjim pregovorima sa EU, Srbija je zaključno sa 10. decembrom otvorila ukupno 18 od 35 poglavlja.

Amanović je rekla da je, s obzirom na to da su u proteklih pet godina promenjeni mnogi propisi, u MTTT trenutno u toku novi skrining, koji treba da pomogne u daljem unapređenju sektorskih politika.

Ove godine navršava se 10 godina od kada je Srbija podnela zahtev za članstvo u EU. Proces proširenja ponovo je u evropskom fokusu, pogotovo nakon što je Francuska pokrenula inicijativu za uvođenje nove metodologije pristupanja EU za zemlje-kandidate.

Projekat „Pripremi se za učešće“ sprovode CEP, NALED i portal European Western Balkans, uz podršku Evropske komisije, sa fokusom na proučavanje ekonomskih pitanja u procesu pristupanja Srbije EU i aktivno uključivanje organizacija civilnog društva u pregovore o pristupanju u odabranim ekonomskim poglavljima.

Povezani članci

Miščević: Inovacije su postale nova sloboda unutar EU

EWB

Samo četvrtina mladih želi da ostane u Srbiji

EWB

Bregu: Alarmanti podaci o zagađenju vazduha, potrebne konkretne mere

Tanjug