fbpx
European Western Balkans
Društvo

Organizacije civilnog društva osudile hapšenje novinarke Ane Lalić

Ana Lalić; Foto: Nova.rs

BEOGRAD – Grupa organizacija civilnog društva pozvala je institucije države da se bore protiv koronavirusa, a ne, kako su naveli u zajedničkom saopštenju, protiv slobode medija.

Potpisnice su Beogradski centar za bezbednosni politiku, Beogradski centar za ljudska prava, YUCOM, Građanske inicijative, Centar za prakitčnu politiku, Helsinški odbor za ljudska prava, Centar savremene politike, A11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava, CEPRIS – Centar za pravosudna istraživanja i Nacionalni konvent o EU.

Organizacije su osudile hapšenje novinarke portala Nova.rs Ane Lalić i navele da takvo tretiranje novinara, kako kažu, ne samo da direktno predstavlja kršenje slobode medija, nego stvara efekat zastrašivanja za sve novinare u Srbiji, koji su ključna tačka za adekvatno informisanje građana.

Takođe, potpisnice su apelovale na vladu da tokom vanrednog stanja uvedenog zbog pandemije COVID-19, sve mere koje donosi, a naročito one koje se, kako kažu, odnose na odstupanje od ljudskih i manjinskih prava, propisuje u formi koju nalaže Ustav i srazmerno potrebi njihovog uvođenja.

Povezani članci

Fridom haus: SNS konstantno ugrožava politička prava i građanske slobode

EWB

Forum sudija: Ne treba ignorisati tekovine EU

EWB

Sastanak Radne grupe Konventa za Poglavlje 20

EWB