fbpx
European Western Balkans
Društvo

Organizacije civilnog društva osudile hapšenje novinarke Ane Lalić

Ana Lalić; Foto: Nova.rs

BEOGRAD – Grupa organizacija civilnog društva pozvala je institucije države da se bore protiv koronavirusa, a ne, kako su naveli u zajedničkom saopštenju, protiv slobode medija.

Potpisnice su Beogradski centar za bezbednosni politiku, Beogradski centar za ljudska prava, YUCOM, Građanske inicijative, Centar za prakitčnu politiku, Helsinški odbor za ljudska prava, Centar savremene politike, A11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava, CEPRIS – Centar za pravosudna istraživanja i Nacionalni konvent o EU.

Organizacije su osudile hapšenje novinarke portala Nova.rs Ane Lalić i navele da takvo tretiranje novinara, kako kažu, ne samo da direktno predstavlja kršenje slobode medija, nego stvara efekat zastrašivanja za sve novinare u Srbiji, koji su ključna tačka za adekvatno informisanje građana.

Takođe, potpisnice su apelovale na vladu da tokom vanrednog stanja uvedenog zbog pandemije COVID-19, sve mere koje donosi, a naročito one koje se, kako kažu, odnose na odstupanje od ljudskih i manjinskih prava, propisuje u formi koju nalaže Ustav i srazmerno potrebi njihovog uvođenja.

Povezani članci

Borba protiv korupcije izazov u svim državama Zapadnog Balkana

EWB

Konferencija “Na putu ka EU i zdravoj životnoj sredini”

EWB

Zatvoren četvrti ISAC-ov Bezbednosni seminar za mlade

EWB