fbpx
European Western Balkans
Društvo

Organizacije civilnog društva osudile policijsku brutalnost i nasilje tokom protesta

Protesti u Beogradu; foto: Danas/ Vladimir Zivojinovic

BEOGRAD – Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) i organizacije civilnog društva članice Kuće ljudskih prava u odvojenim saopštenjima oštro su osudile policijsku brutalnost i nasilje tokom sinoćnih protesta u Beogradu.

“Nesrazmerna upotreba sile zabeležena je na velikom broju snimaka, kako televizije N1, tako i građana koji su učestvovali na protestima. Zabeleženo je da je policija u više navrata bez razloga udarala ljude koji su mirno stajali ili sedeli na klupama, kao i nasilno ponašanje navodnih policajaca u civilu, koje je neophodno ispitati. Reakcija policije tokom protesta sadrži elemente teškog kršenja slobode okupljanja i torture”, navodi se u saopštenju Kuće ljudskih prava.

Oni su istakli da je očigledno je da je do najvećeg stepena nasilja došlo nakon što je policija krenula da upotrebljava nesrazmernu količinu suzavca da rastera građane koji su većinski mirno protestovali.

“Policija poseduje broj povređenih policajaca i konja, ali ukupan broj povređenih građana će verovatno ostati nepoznat, zbog trenutne situacije sa koronavirusom i nemogućnošću ili oklevanjem građana da se jave lekarskim službama. Mere koje je preduzela policija su bez presedana u Srbiji”, istakli su oni.

Kako se navodi u saopštenju organizacije okupljene u Kući ljudskih prava će, u skladu sa oblastima koje pokrivaju, sakupiti sve raspoložive informacije radi kreiranja što potpunijeg izveštavanja domaće, međunarodne javnosti i nadležnih institucija i pružati pravnu pomoć građanima kojima su povređena prava tokom protesta.

“Apelujemo na policiju, tužilaštvo i ostale relevantne državne institucije da reaguju u skladu sa svojim nadležnostima, da se suzdrže od prekomerne upotrebe mera prinude, kao i da reakcije na verovatni nastavak protesta u narednim danima budu u skladu sa vladavinom prava, uz poštovanje osnovnih ljudskih prava”, naveli su ispred organizacija Kuće ljudskih prava.

Beogradski centar za bezbednosnu politiku najoštrije je osudio policijsku brutalnosti i zahteva hitnu istragu reakcije policija prema demonstrantima.

Kako su istakli, građani imaju pravo da mirno izraze nezadovoljstvo zbog načina nakoji se država bori sa pandemijom COVID-19, a vlast treba da prestane sa podsticanjem društvene polarizacije, koja preti da se pretvori u permanentno stanje nasilja na ulicama.

“BCBP zahteva da tužilastvo pokrene postupak u vezi sa prekomernom primenom sile od strane policije i traži odgovore na pitanja zašto je tukla ljude koji mirno sede na klupama ili već uhapšeni leže na trotoarima. Ministarstvo unutrašnjih poslova treba da oformi poseban tim ljudi koji će da potpuno nezavisno i samostalno da ispita postupanje policijskih službenika tokom protesta ispred Skupštine”, navodi se u saopštenju.

BCBP ističe da zaštitnik građana mora odmah da izvrši postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti postupanja Ministarstva unutrašnjih poslova, posebno pripadnika jedinica policije koje su primenjivala ovlašćenja tokom protesta ispred Skupštine.

“Organizacije civilnog društva će obavestiti Evropski Komitet za prevenciju torture i nehumanog i degradirajućeg tretmana ili kažnjavanja o postupanju policije tokom protesta ispred Skupštine”, zaključili su iz Beogradski centar za bezbednosnu politiku.

Povezani članci

Paket ekonomskih mera značajna pomoć privredi, pojedina pitanja i dalje otvorena

EWB

Značajan napredak u oblasti interne finansijske kontrole

EWB

OEBS: CRTA branilac demokratije za 2018.

EWB