fbpx
European Western Balkans
Društvo Izdvojeno

Organizacije civilnog društva pozivaju Vladu da pokrene dijalog o stanju demokratije

Dom Narodne skupštine; Foto: Wikimedia Commons

BEOGRAD –  Povodom nedavnog objavljivanja izveštaja Fridom hausa u kojoj je Srbija svrstana u hibridne režime, sedam organizacija civilnog društva pozvalo je Vladu da umesto pokušaja metodološkog pobijanja izveštaja pokrene ozbiljan društveni dijalog o stanju i budućnosti demokratije u Srbiji, kao i da uloži napor u pravcu obezbeđivanja uslova za unapređenje demokratije i slobode medija.

Saopštenje za javnost potpisali su Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Beogradski fond za političku izuzetnost (BFPE), Centar savremene politike (CSP), Evropski pokret u Srbiji (EMINS), Centar za evropske politike (CEP), Centar za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC) i Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM).

Organizacije su pozvale Vladu da shvati ocene Fridom hausa i drugih, domaćih, inostranih i međunarodnih relevantnih organizacija, uključujući i Evropsku komisiju, kao zvono za uzbunu.

One su uputile apel da se umesto pokušaja metodološkog pobijanja, selektivnog prikaza informacija iz pojedinih izveštaja i nipodaštavanja ocena renomiranih međunarodnih organizacija započne ozbiljan društveni dijalog o stanju i budućnosti demokratije u Srbiji.

“Pozivamo i Evropsku uniju i države članice da ozbiljno uzmu u obzir probleme sa stanjem demokratije i slobodom medija u okviru procesa pregovora o članstvu Srbije o Evropskoj uniji. Bez demokratske transformacije i bez osiguravanja vladavine prava i slobode medija, članstvo u Evropskoj uniji neće biti moguće”, stoji u saopštenju.

Takođe se pozivaju i njene članice da primene mehanizme koje je najavila nova metodologija proširenja, kako bi se obezbedilo poštovanje demokratskih principa i vladavine prava u državama kandidatima.

Organizacije su u saopštenju podsetile da je Srbija u toku poslednjih nekoliko godina nazadovala i kada su u pitanju pokazatelji slobode medija poput Indeksa slobode medija Reportera bez granica, gde je zabeležen pad za 39 mesta od 2014, kao i da su  izveštaji Evropske komisije o Srbiji u delu koji se odnosi na stanje demokratije i slobodu medija postaju sve oštriji.

Izveštaj Fridom Hausa “Države u tranziciji” objavljen je 6. maja i po prvi put u poslednjih 17 godina svrstao Srbiju u kategoriju hibridnih režima, koji uprkos fasadi demokratskih institucija, pokazuju značajne elemente autoritarnosti. Vlada Srbije prošle nedelje je odgovorila na izveštaj, zamerajući pre svega njegove metodološke aspekte.

Povezani članci

Šta će doneti dugoočekivani izbor novog Saveta REM-a?

Marija Stojanović

Razrešena tri člana Pregovaračkog tima za pristupanje EU

EWB

Gabrijel: EU da se angažuje više na Zapadnom Balkanu

EWB