fbpx
European Western Balkans
Društvo

Organizacije civilnog društva pozvale Vladu da sprovede neophodne reforme na putu ka EU

Beograd; Foto: Pixabay / Djordje Jovanovic

BEOGRAD – Odluka o neotvaranju poglavlja prevashodno je posledica realnog pogoršanja stanja vladavine prava, kao i manjka političke volje Vlade Srbije da učini ozbiljne napore da sprovede neophodne reforme, navodi se u saopštenju Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP).

Ova organizacija saopštila je da, zajedno sa još 74 organizacije civilnog društva, izražava nezadovoljstvo izostankom reformi koje je Vlada Srbije prihvatila da sprovede u procesu pristupanja EU, pogoršanjem poštovanja demokratskih principa i vladavine prava, prisustvom govora mržnje i porastom nasilja nad pojedincima, novinarima, medijima, političkim neistomišljenicima i organizacijama civilnog društva koji na osnovu prava koja im garantuju Ustav i zakoni Republike Srbije, iznose kritička viđenja rada i rezultata državnih institucija i organa.

Celokupno saopštenje je dostupno na sajtu Centra savremene politike.

Kako su istakli, pandemija je ogolila nefunkcionalnost političkog poretka, a rezultati Vlade Srbije u 2020. godini u ključnim oblastima za napredak u procesu pristupanja EU, ukazuju na nedostatak iskrene političke volje da se sprovedu neophodne promene.

“Potpisnici izražavaju svoje nezadovoljstvo nedovoljnim napretkom u ispunjavanju obaveza u okviru pregovora o pristupanju EU. EU nije otvorila ni jedno pregovaračko poglavlje sa Srbijom tokom 2020, a tokom 2019. je otvorila samo 2. Izvesno je da ovakva odluka Saveta Evropske Unije proizilazi između ostalog iz negativnih izveštaja Evropske Komisije i drugih relevantnih međunarodnih organizacija koje dovode u pitanje stanje demokratije u našoj zemlji”, navodi se u saopštenju.

Organizacije navode, da u klimi nametnutih društvenih podela, veliki broj građana Srbije se oseća isključeno i nezastupljeo u političkom životu Srbije.

“Sastav Narodne skupštine nakon izbora koji su zbog neravnopravnih uslova bojkotovani od strane dela opozicionih stranaka, ne odslikava realno politički pluralizam u Srbiji. To je opasno za stanje ionako urušene demokratije. Zloupotreba skupštinske govornice za iznošenje optužbi protiv pojedinaca, medija i organizacija koji nisu prisutni u skupštinskoj sali, niti imaju mogućnost da zaštite svoja prava pred sudom zbog poslaničkog imuniteta, predstavljaju opasnost za njihovu bezbednost”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da Vlada Srbije i politički lideri vladajuće koalicije imaju najveću odgovornost za ovakvo stanje.

“Poverenje u institucije je narušeno, i na Vladi Srbije je da pronađe način i pokuša da ga povrati. Za to će biti potrebno vreme”, navodi se u saopštenju.

Kako su istakli, potpisnici su spremni da nastave da učestvuju i pomognu u promenama koje su neophodne za pristupanje Srbije EU.

“Posedujemo stručno znanje i entuzijazam koji bi Vlada koja je istinski opredeljena za ubrzanje evropskih integracija trebalo da ceni. Želimo konkretne promene i vidljive rezultate u ključnim oblastima koji će nas uveriti da je Vlada iskreno posvećena i reformama i procesu evropskih integracija. Nema povratka poverenja bez suštinskih, vidljivih rezultata”, navedeno je.

Organizacije su pozvale Vladu Srbije da izvuče pouke iz odluke Saveta EU da ove godine ne otvori nijedno pregovaračko poglavlje.

“U trenutku kada EU počinje da razmatra svoju stratešku budućnost i ulogu u novim globalnim okvirima, a među građanima Srbije raste broj skeptika prema članstvu u Uniji, Vlada ima posebnu odgovornost da objasni građanima zašto je važno da Srbija ubrza neophodne promene u cilju pristupanja EU. Ove poruke moraju biti nedvosmislene i zasnovane na činjenicama o mestu Srbije u Evropi i njenom strateškom opredeljenju”, zaključile su OCD.

Među potpisnicima su: Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Komitet pravnika za ljudska prava -YUCOM, Centar za evropske politike (CEP), Evropski pokret u Srbiji (EPuS), Građanske inicijative, Beogradska otvorena škola (BoŠ) Centar savremene politike (CSP).

Povezani članci

EPuS: “Novi polet za Evropu” povodom Dana Evrope

EWB

Fridom Haus: Srbija bez napretka od prošle godine, i dalje delimično slobodna zemlja

EWB

Eliades: Kipar pruža snažnu podršku Srbiji na putu ka EU

EWB