fbpx
European Western Balkans
Društvo

Organizacije civilnog društva razgovarale sa poslanicima Evropskih zelenih o situaciji u Srbiji

Viola fon Kramon Taubadel; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Sedam organizacija civilnog društva danas je održalo video sastanak sa poslanicima u Evropskom parlamentu iz redova Evropskih zelenih o situcaiji u Srbiji uoči izbora 21. juna.

U razgovoru su učestvovali Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Beogradski fond za političku izuzetnost (BFPE), Centar savremene politike (CSP), Evropski pokret u Srbiji (EMINS), Centar za evropske politike (CEP), Centar za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC) i Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM).

Među sagovornicima iz Evropskog parlamenta bila je poslanica Viola fon Kramon Taubadel iz Nemačke, koja je na tviteru napisala da EU, nažalost, ne podiže glas kada je reč o sudskoj reformi u Srbiji i zarobljavanju države, kao i da je trebalo da objavi izveštaj o napretku ranije, umesto odlaganja za jesen.

Sedam organizacija iz Srbije nedavno je uputilo apel Vladi Srbije da pokrene ozbiljan društveni dijalog o stanju i budućnosti demokratije u Srbiji, kao i da uloži napor u pravcu obezbeđivanja uslova za unapređenje demokratije i slobode medija. Iste organizacije poslale su u februaru svoje predloge za reformu procesa proširenja.

Povezani članci

Kostić: Izbori tokom pandemije – drastično suženje prostora demokratije

EWB

Han: Nisam zadovoljan slobodom medija; Vučić i Tači svesni ograničenja razmene teritorija

EWB

Mladi u Srbiji malo veruju u EU

EWB