Organizacije koje bave zaštitom prava osoba sa invaliditetom upitale premijerku – koliko je umrlih u socijalnim ustanovama?

Ana Brnabić; Foto: Tanjug / Filip Krainčanić

BEOGRAD – Šest organizacija koje se bave zaštitom prava osoba sa invaliditetom i ljudskih prava, na čelu sa organizacijom Hjuman rajts voč uputilo je otvoreno pismo predsednici Vlade Ani Brnabić u kom zahtevaju jasne informacije o ukupnom broju zaraženih i preminulih osoba sa invaliditetom koje žive u ustanovama socijalne zaštite.

U otvorenom pismu ove organizacije izrazile su zabrinutost u vezi sa situacijom u kojoj se nalaze hiljade žena, muškaraca i dece s invaliditetom, koji žive u ustanovama širom Srbije.

Oni su naveli da je organizacija Hjuman rajts voč još 14. aprila uputila pismo Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, zahtevajući informacije o koracima koje je Vlada preduzela kako bi se sprečilo širenje virusa u rezidencijalnim ustanovama za decu i odrasle osobe s invaliditetom.

Nakon toga, ta organizacija uputila je dodatne zahteve za informacije, naročito one koje se tiču ukupnog broja zaraženih i preminulih, ali nisu dobili tražene informacije.

“Naše organizacije prepoznaju i pozdravljaju svakodnevno objavljivanje podataka na sajtu Ministarstva za rad, koji se tiču broja zaraženih osoba koje žive u ustanovama socijalne zaštite, i nadamo se da će sveobuhvatniji podaci postati dostupni”, naveli su u otvorenom pismu.

Oni su dodali da bi posvećenost transparentnosti, koja bi bila iskazana objavljivanjem podataka, dovela bi do većeg stepena poverenja među pogođenim porodicama i u čitavoj javnosti.

Prema njihovim rečima objavljivanje takvih podataka predstavljalo bi i merljivu demonstraciju posvećenosti Srbije zaštiti prava osoba s invaliditetom, od onih najmlađih do najstarijih.

Oni su naglasili da su osobe s invaliditetom koje žive u ustanovama socijalne zaštite širom Srbije i dalje lišene slobode kretanja i napuštanja ustanova, kao i mogućnosti da im članovi porodice i druge osobe dođu u posetu.

“U tom smislu, pozivamo Vas da osigurate da bilo kakve restrikcije kretanja i poseta budu srazmerne, te da pored zaštite osoba s invaliditetom od rizika izlaganja virusu, u obzir uzmu i njihovu potrebu za porodicom i povezanošću, i pravo na slobodu”, zaključili su oni.