fbpx
European Western Balkans
Evropa

Osam država EU traže od Mogerini da suzbije propagandu Rusije

Zastave Evropske unije; Foto: Evropska unija

ZAGREB, BRISEL – Hrvatska je među osam država članica Evropske unije koje su potpisale pismo Visokoj predstavnici Federiki Mogerini kojim traže da Evropska služba za spoljno delovanje (EEAS) značajno proširi aktivnosti u suzbijanju ruske propagande, posebno na području juga Evrope i na Zapadnom Balkanu.

Uvid u to pismo imao je briselski portal “EUobserver”, prenosi zagrebački “Jutarnji list”.

Osim Hrvatske, pismo koje je poslato pre desetak dana potpisala su ministarstva spoljnih poslova Češke, Letonije, Litvanije, Poljske, Rumunije, Švedske i Velike Britanije.

Navodi se da su u tom pismu izneli tvrdnju da, “suočeni sa nesmanjenom kampanjom dezinformiranja koju vrši treća strana (Rusija), vidimo hitnu potrebu daljeg jačanja kapaciteta StratKoma EU”.

“Jutarnji” podseća da je StratKom kancelarija osnovana pri EU, odlukom koju su podržale sve članice, kako bi se otkrile i demantovale neistine koje o EU, kako misle u Uniji, širi Rusija. U pismu se traži da punim kapacitetom počnu sa radom i dve nove filijale EU StratKoma – za Jug i Zapadni Balkan.

Od EU traže veće finansiranje kao i dovoljna sredstva kako bi moglo da se ulaže u inovativne tehnologije.

“EUobserver”, kako se prenosi, navodi da su ove države na prvoj liniji onoga što se u pismu naziva “sofisticiranom i intenzivnom kampanjom stranih aktera kako bi se generisalo nepoverenje i nezadovoljstvo demokratskim poretkom, diskreditovala EU, transatlantska zajednica i naši partneri, kao i da bi se smanjilo naše jedinstvo”.

Navodi se da je StratKom, koji bi pomogao u borbi protiv ruske propagande, stvoren pre dve godine odlukom Evropskog saveta i deluje u okviru EEAS, a da neke diplomate kažu da je osnovan pre svega zbog uloge predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska, dok Mogerini nije ni tada pokazivala neki preterani interes za to.

Prema ovom članku, StratKom putem Tvitera i društvenih mreža pokušava da demantuje ruske dezinformacije i promoviše pozitivno praćenje EU delovanjem na području bivšeg Sovjetskog Saveza. Ima oko 30.000 pratilaca na Tviteru.

Navodi se da za StratKom radi samo 14 osoba, od kojih je čak 10 diplomata iz država članica. U odeljenju za Zapadni Balkan rade još dvoje diplomata, a šest na Južnom odeljenju koje se uglavnom bavi kampanjom protiv radikalne islamizacije.

Povezani članci

Evropski izbori u Francuskoj: Pada podrška Makronu, raste Le Pen

EWB

Narodna partija Sebastijana Kurca ubedljivi pobednik izbora u Austriji

Tanjug

Erjavec: Nismo imali potvrđenu granicu sa Hrvatskom 1991.

EWB