fbpx
European Western Balkans
Politika

Osam opozicionih stranaka obavezalo se na zalaganje za članstvo Srbije u EU

Predstavljanje kandidata Ujedinjene opozicije; Foto: Medija centar

BEOGRAD – Na inicijativu javnih ličnosti okupljenih oko Apela za odgovornost, predstavnici osam opozicionih stranaka potpisali su danas Sporazum za odgovornu Srbiju, u kom se, između ostalog, obavezuju da će se zalagati za članstvo Srbije u Evropskoj uniji.

U sporazumu stoji “da se stranke i koalicije u ime demokratskih i građanskih vrednosti za koje se zalažu, jasno, javno i bez alternative izjasne o svom zalaganju za članstvo Srbije u Evropskoj uniji, kao najvažnijem političkom, ekonomskom i kulturnom partneru savremene Srbije”.

Pored toga, predstavnici opozicije obavezali su se da neće biti međusobnog napadanja u kampanji ali i na saradnju u kontroli izbora.

Kada je u pitanju period nakon izbora, u sporazumu stoji da opozicione partije neće praviti koalicije sa predstavnicima aktuelne vlasti, da će omogućiti nezavistan rad pravosuđa i medija kao i da će zaustaviti projekte koji štete životnoj sredini. Dalje se navodi da će u eventuanom drugom krugu predsedničkih izbora podržati kandidata opozicije, a da će u slučaju pobede podržati kandidata za premijera i gradonačelnika Beograda liste koja ostvari najbolji rezultat.

Sporazum za odgovornu Srbiju potpisali su predstavnici Socijaldemokratske stranke, Pokreta slobodnih građana (PSG), Demokratske stranke (DS), Nove stranke, Stranke slobode i pravde (SSP), USS Sloga, OGP “Akcija” i GDF.

Kako prenosi N1, sporazume nisu potpisali predstavnici Narodne stranke, koja se prema rečima Tamare Tripić iz Mreže za demokratski dijalog, jedina nije odazvala njihovom pozivu.

Povezani članci

Srbija se prvi put uskladila sa sankcijama EU oko Ukrajine

EWB

Borelj nakon razgovora u Briselu: Evropski plan prihvaćen, nastavljaju se pregovori oko modaliteta implementacije

EWB

Izveštaji EK: U Albaniji, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji potrebno uložiti dodatni napor u oblastima pravosuđa, borbe protiv korupcije i slobode medija

EWB