fbpx
European Western Balkans
Društvo

Osposobljene laboratorije sa EU opremom za testiranje na COVID-19

Laboratorija; Foto: Pixabay

BEOGRAD – Srbija će moći da testira više uzoraka na COVID-19 nego ranije zahvaljujući sistemu referentnih laboratorija koje je opremila Evropska unija, pa će epidemiolozi u Srbiji moći brže da kontrolišu širenje ove opasne bolesti, objavila je Delegacija Evropske unije u Srbiji.

Kako su naveli, među opremom koju je EU donirala nalazi se i robotizovani sistem za rukovanje uzorcima koji značajno olakšava proces testiranja i čini ga bezbednijim.

Testiranja uzoraka na korona virus počelo je i u Direkciji za nacionalne referentne laboratorije u Batajnici (kod Beograda), potvrdilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije. Ove laboratorije namenjene su i opremljene za ispitivanje bezbednosti hrane, ali imaju i kapacitete za proveru prisustva virusa kroz PCR testove.

“Tokom protekle dve decenije, EU je uvek podržavala Srbiju u modernizaciji zemlje. Sećam se kada sam prošle godine posetio laboratoriju u Batajnici sa predstavnicima srpskih vlasti. Ova laboratorija je dobila 7,5 miliona evra EU donacija za renoviranje kompleksa, opremanje visokotehnološkim mašinama i robotima, kao i pružanje tehničke pomoći. Prvobitno je osmišljena za testiranje mleka i drugih prehrambenih proizvoda, kako bi se obezbedilo da hrana do koje dolaze ljudi u Srbiji bude bezbedna, hranljiva i kvalitetna”, rekao je amsador EU u Srbiji Sem Frabrici, dodajući da je izuzetno srećan što ova laboratorija sada pruža ključnu ekspertizu u borbi protiv globalne pandemije

U izgradnju i opremanje Referentne laboratorije u Batajnici, Evropska unija je uložila 7.5 miliona evra, dok je Srbija uložila tri miliona evra. U dodatno testiranje na COVID-19 biće uključene i specijalizovane laboratorije veterinarskih instituta u Novom Sadu, Nišu i Kraljevu kojima je EU ranijih godina finansijski pomagala.

“Izuzetno sam srećan što vidim da ova laboratorija koju je finansirala EU sada pruža ključnu ekspertizu u borbi protiv globalne pandemije. Skidam kapu pametnim srpskim inženjerima i dobro obučenom osoblju koje je uspelo da ove robote transformiše u opremu za brzo i sigurno tesiranje uzoraka na COVID-19. Rečeno mi je da laboratorija može da uradi do 1.000 testova dnevno. Ovo je neverovatan uspeh“, izjavio je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici. .

Povezani članci

Vuksanović: Srbija će pokušati da izbegne sankcije Belorusiji na isti način kao i sankcije Moskvi

EWB

Organizacije koje bave zaštitom prava osoba sa invaliditetom upitale premijerku – koliko je umrlih u socijalnim ustanovama?

EWB

Komesar Han otvorio “Medijske dane Evropske unije i Zapadnog Balkana”

EWB