fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Oštre reakcije Beograda na odluku Vlade Kosova o registarskim tablicama i ulasku državljana Srbije

Aleksandar Vučić; Foto: FoNet

PRISTINA / BEOGRAD – Vlada Kosova donela je u sredu odluke o registarskim tablicama srpskih vozila sa i van Kosova, kao i o ulasku državljana na Kosovo, što je izazvalo oštre reakcije zvaničnog Beograda.

Vlada u Prištini odlučila je da omogući vlasnicima srpskih tablica za gradove Kosova (“PR”, “KM”, “PZ”, “GL”, “UR”, “PE”, “DA”) da registruju svoja vozila na registarske tablice Republike Kosovo (RKS)od 1. avgusta do 30. septembra.

“Odlukom se Ministarstvo unutrašnjih poslova obavezuje da preduzme sve neophodne radnje i mere u cilju sprovođenja ovog procesa”, navodi se u odluci Vlade. Vozila sa oznakama drugih gradova iz Srbije ukoliko ulaze na Kosovo moraće da se pridržavaju režima nalepnica do 31. oktobra.

Pored odluke o tablicama, kosovska Vlada najavila je da građani Srbije neće moći da uđu više na Kosovo pomoću lične karte, već će im na graničnom prelazu biti obezbeđen obrazac deklaracije koji privremeno zamenjuje upotrebu lične karte.

Kako piše KoSSev, premijer Kosova Aljbin Kurti opisao je mere Vlade kao srazmerne.

“To je izraz vladavine prava i pravnog poretka, suverenosti i naše posvećenosti fer i pravednim odnosima sa našim susedima”, izjavio je Kurit.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, koji boravi je boravio u poseti Srbiji i Kosovu, rekao da pitanje registarskih tablica više nije na dnevnom redu dijaloga i da je odluka o tome na Vladi Kosova.

U međuvremenu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u sredu uveče na konferenciji za medije da se ovim odlukama potpuno promenila situacija u regionu, Srbiji, a posebno na Kosovu.

Kako je rekao, Beograd je uvek bio spreman za dijalog, ali druga strana nije. Poslednje odluke Vlade u Prištini ocenio je kao loše, i dodao da za njih ipak imaju podršku zemalja Kvinte (SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Nemačka, Francuska i Italija).

Vučić je uvođenje “RKS” tablica nazvao “novom Olujom”, misleći na operaciju Hrvatske vojske iz 1995. godine koja je rezultirala stotinama hiljada srpskih izbeglica. dodao je da Srbi sa Kosova više neće tolerisati upade na sever, a da su mu to u sredu veče saopštili i predstavnici Srpske liste.

“Godinama trpimo laži predstavnika Kvinte i kosovskih Albanaca i moj problem nije što misle da smo glupi, već što misle da su oni pameti”, rekao je Vučić i dodao da niko ne treba da priča o pravde jer će se ubuduće koristiti samo “gola sila”. 

“Zapad dozvoljava sebi da radi sve što im padne na pamet i sve je na osnovu onoga što oni kažu, iako to nema veze sa zakonom, a sve ostalo vide kao atak na demokratiju”, rekao je Vučić. On je zamolio “dirigente” akcije u Prištini da malo smanje bahatost i da poštuju prava onih koje su već ubili i izrazio nadu da im neće pasti na pamet da ubijaju ponovo.

“Kao predsednik, kažem vam da nemamo kuda, već deset godina tražimo rešenje, a oni samo traže da prihvatite ono što su već odlučili”, rekao je Vučić.

On je dodao da će odgovor Srbije na akciju u Prištini biti “trezven” i da Srbije neće preduzimati vojnu akciju, ali da je zahtev Beograda da se imovina srpskog naroda ne uzima i da se srpski narod ne proteruje.

Vučić je rekao da dijaloga više nema, da će Srbija nastojati da sačuva mir, ali da to ne žele drugi, ne samo Albanci sa Kosova, već i njihovi mentori.

Povezani članci

Lideri Srbije i Kosova ne očekuju konačan sporazum pred sastanak u Berlinu

EWB

EU: Mi ne tražimo priznanje Kosova

EWB

Seljimi: Kosovo i Srbija da se uključe u intenzivan proces koji uključuje EU, uz podršku SAD i Rusije

EWB