fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Oštre reakcije nakon napada u skupštinskoj sali na KRIK i CRTA-u

Sednica Narodne skupštine; Foto: FoNet

BEOGRAD – Predstavnici Evropske unije, stranih ambasada, međunarodnih i organizacija civilnog društva danima upozoravaju da je novinarima KRIK-a ugrožena bezbednost. Napadi su započeli u tabloidima bliskim vladajućoj većini, a nastavljeni su u Narodnoj skupštini, gde su se na meti poslanika vlasti, osim novinara KRIK-a, našli i predstavnici nevladine organizacije CRTA.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović sa skupštinske govornice optužio je redakciju KRIK-a za pranje novca, neplaćanje poreza, dodajući da to nije medij, već kriminalno udruženje.

Nevladinu organizaciju CRTA-u Martinović je označio kao umešanu u „pokušaj državnog udara i ubistva predsednika“, a potom optužio programskog direktora Rašu Nedeljkova i direktorku Vukosavu Crnjanski da voze skupe automobile i žive u luksuznim stanovima, pritom rekavši u kom naselju živi Crnjanski i koji automobil vozi.

Predsedavajući u Skupštini nisu prekinuli, niti kaznili poslanika, a nisu reagovale ni druge državne institucije.

Posle serije napada prorežimskih tabloida i poslanika vladajuće SNS na istraživački portal KRIK i nevladinu organizaciju CRTA, oglasio se predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je u intervjuu za RTS zamolio poslanike naprednjaka da ne napadaju medije koji im se ne dopadaju, jer je to važno za demokratiju.

Vučić je rekao da ni on nije oduševljen radom tih organizacija, ali da nema pravo da zato vodi hajku protiv njih.

Ovakva izjava predsednika Srbije usledila je tek nakon što su međunarodne organizacije i strane ambasade u Srbiji osudile napad.

“Netačne izjave poslanika o CRTA-i i organizacijama civilnog društva izazivaju zabrinutost – organizacijama kao što je CRTA ne treba pretiti samo zato što zahtevaju odgovornost od svojih izabranih predstavnika”, oglasila se Američka ambasada na svom zvaničnom Tviter nalogu.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, iako nije naveo od koga napadi dolaze, na svom Tviteru pružio je podršku nevladinom organiziji CRTA.

“Razgovarao sam sa direktorkom CRTE Vukosavom Crnjanski kako bih iskazao splidarnost i podršku nakon nedavnog napada. Civilno društvo ima važnu ulogu u informisanju i očuvanju odgovornosti. Potrebno je izuzetno poštovanje”, napisao je Sem Fabrici.

Snažna osuda napada iz EU

Kao što je to EWB ranije objavio, poslanici u Evropskom parlamentu podneli su nove amandmane na izveštaj o Srbiji, o kojima će se ovog puta glasati na plenarnoj sednici. Amandmani koje su podneli poslanici iz grupa socijaldemokrata, liberala i zelenih, između ostalog, kritikuju nedavne napade na portal KRIK i organizaciju CRTA.

Amandman koji su podneli poslanici iz grupa socijaldemokrata, liberala i zelenih dopunjuje član 39, koji se osvrće na kampanje blaćenja u Narodnoj skupštini, oštrom osudom nedavnih napada na portal KRIK i organizaciju CRTA.

“(Evropski parlament) je zgrožen (appalled) nedavnim orkestriranim napadima nekoliko narodnih poslanika i provladinih tabloida protiv istraživačkih novinara i članova civilnog društva, uključujući nezavisnu medijsku mrežu KRIK i organizacije civilnog društva kao što su CRTA i Otvoreni parlament, koje se predstavljaju kao saradnici kriminalnih grupa i saučesnici u planiranju državnog udara, što je veliki prekršaj nedavno usvojenog Kodeksa ponašanja poslanika”, navodi se u ovom amandmanu

Pročitaj još: Novi amandmani na Bilčikov izveštaj: Snažna osuda napada na KRIK i CRTA-u

I zajednički konsultativni komitet EU-Srbija izrazio je juče zabrinutost zbog napada na KRIK i Crtu, upozoravajući da bi oni mogli da nanesu štetu procesu pristupanja Evropskoj uniji, preneo je N1. 

Konsultativni komitet je deo Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta (EESK) koji je savetodavno telo Evropskog parlamenta i Evropske komisije.

U saopštenju se izražava „najdublja zabrinutost zbog nedavnih pokušaja kriminalizacije građanskog društva, medija i političke opozicije u Srbiji“.

„Događaji oko KRIK-a i Crte mogu da nanesu štetu procesu pristapanja Srbije pošto slabe osnovne principe demokratije, vladavine prava i slobode medija“, saopštili su predsednik Odelenja za spoljne odnose EESK Dimitris Dimitriadis I kopredsedavajući Konsultativnog komiteta Boško Savković i Aurel Laurentiu Plosceanu.

Oni su pozvali vlasti u Srbiji da zaštite nezavisne medije i organizacije civilnog društva, dodajući da oni moraju da budu u stanju da rade u slobodnom okruženju što je uslov svakog demokratskog društva.

BCBP: Prekid saradnje sa Skupštinom Srbije zbog poziva na nasilje

Nevladin Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) saopštio je 18. marta da obustavlja svaki vid komunikacije sa Skupštinom Srbije zbog, kako su naveli, brutalnih pretnji i poziva na linč predstavnika nevladinih organizacija i novinara koje su uputili pojedini narodni poslanici vladajuće Srpske napredne stranke  Aleksandra Vučića.

“Nakon što je rekao da politički protivnici treba da budu prebijeni u džaku, čime je pozvao na fizičko kažnjavanje neistomišljenika, poslanik SNS Aleksandar Martinović je otišao korak dalje i nacrtao metu na čelo ljudima koje je naveo imenom i prezimenom. Ovaj, kao i prethodni istup je prošao bez sankcija od strane predsednika Skupštine, čime je poslata jasna poruka da zakonodavni dom stoji iza ovakvog nedopustivog ponašanja poslanika Martinovića”, stoji u saopštenju BCBP.

Inicijativa CRTA-e “Otvoreni parlament” podnela je prijavu zbog kršenja skupštinskog Kodeksa ponašanja poslanika jer je Martinović, kako je ocenila, “na sednici koristio reči koje podstiču mržnju i nasilje”, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE)

Organizacije civilnog društva saopštile su 15. marta da zahtevaju reakciju predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića i smenu poslanika vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Martinovića sa mesta predsednika Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja jer je otvoreno pozivao na fizičko nasilje sa parlamentarne govornice.

U saopštenju organizacija okupljenih u Radnim grupama za Poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Evropskom unijom, izražava se podrška i solidarnost sa nevladinom organizacijom CRTA i drugim organizacijama i pojedincima koji su od strane poslanika Martinovića optuženi da učestvuju u “državnom udaru”.

Beogradski centar za bezbednosnu politiku naveo je da je Skupština postala poligon za obračun sa svakim ko ukazuje na probleme u domenu evropskih integracija, stanja demokratije i vladavine prava, nacionalne bezbednosti i organizovanog kriminala.

“Ova institucija je time degradirana na nivo organa vladajuće stranke čiji je cilj da ućutka pojedince i organizacije koji se više decenija bore za slobodnu i demokratsku Srbiju. Zbog stanja u kome se Narodna skupština Republike Srbije danas nalazi, nju više ne vidimo kao mogućeg partnera u ovom poslu”, saopštio je BCBP.

Povezani članci

Gabrijel: Neophodno jačati vladavinu prava

EWB

Fridom haus: Srbija i Crna Gora ne pripadaju kategoriji demokratija

EWB

Han: Srbiju uskoro očekuje otvaranje novih poglavlja

EWB