fbpx
European Western Balkans
Politika

Osuda masovnih ubistava u Srbiji među usmenim amandmanima na plenarnoj sednici EP

Vladimir Bilčik; Foro: Evropska unija

STRAZBUR –  Evropski parlament najoštrije osuđuje scenu masovnih ubistava u Srbiji u maju 2023. godine i u znak žalosti i solidarnosti poziva na detaljnu istragu, glasi usmeni amandman koji je na izveštaj o Srbiji podneo izvestilac, Vladimir Bilčik. Usmeni amandmani se samo u izuzetnim slučajevima mogu podneti  razmatranje na plenarnoj sednici EP pre nego što se tekst koji se razmatra stavi na glasanje.

Osim usmenog amandmana koji će biti predstavljen sutra tokom rasprave, na tekst izveštaja o Srbiji koji je  već usvojen na Odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta (AFET) , podneto je još njih 11.

Poslanici Liberala, Socijaldemokrata i Zelenih traže da se u izveštaj o Srbiji uvrsti „zabrinutost poslanika EP zbog slučaja Elektroprivrede Srbije, u kome su tužiteljke uklonjene iz procesa nakon što su počele istragu korupcije u tom preduzeću“.

U zajedničkom amandmanu tri grupacije traži se i da se u član u kome se „izražava zabrinutost zbog imenovanja za direktora BIA Aleksandra Vulina, poznatog po anti EU stavovima i pro-Kremaljskom retorikom, a koji je u prošlosti sa ruskim vlastima delio informacije o sastancima ruskih opozicionara u egzilu“, doda i konkretan slučaj novinara i političkog aktiviste Vladimira Kara-Murze, koji je u Rusiji osuđen na 25 godina zatvora.

Tri poslaničke grupe podnele su i zajednički amandman u kome traže da se tekst izmeni tako da se iz formulacije “EP izražava zbog mogućeg državnog finansiranja Telekoma, koji toj kompaniji daje nefer prednost i doprinosi pogoršanju situacije u kojoj se nalaze nezavisni mediji“, izbriše reč „moguće“, smatrajući da ne postoiji dilema da li se Telekom finansira iz državnih fondova.

Oni traže i da se iz osnovnog teksta izveštaja o medijima izbriše „zadovoljstvo zbog osnivanja Radne grupe za zaštitu novinara u okviru kancelarije Predsednice Vlade“, kao i da se, u članu koji govori „o medijima koji prenose anti-EU i pro-Ruske narative“, umesto teksta u kome se navodi da oni „izveštavaju pozitivno o vlasti“, jasno navede da su „bliski vlastima“ i da su „doprineli padu podrške javnosti EU integtracijama Srbije“.

U odvojenom amandmanu, Socijaldemokrate zasebno traže i da se u izveštaj uvrsti „žaljenje što pojedini visokorangirani državni službenici nastavljaju da banalizuju i ismevaju slučaj Savamala u javnosti, uprkos ozbiljnosti kršenja vladavine prava u tom slučaju“.

Zeleni u svom amandmanu traže da se „izrazi žaljenje“ zbog toga što je Srbija prekršila dogovor Beograda i Prištine, pre svega Ohridski sporazum, tokom glasanja „protiv“ o prijemu Kosova u Savet Evrope, bojkotom lokalnih izbora na severu Kosova, „koji je orkestriran u Beogradu“, kao i zastrašivanjem srpskih opozicionih političara u tom kontekstu.

U jednom od amandmana, Evropski parlament pozdravlja usvajanje Deklaracije o nestalim licima 2. maja 2023, u kontekstu dijaloga Beograda i Prištine. EP poziva na sprovođenje dogovora, transparentnost i inkluzivnost u izveštavanju o realizaciji deklaracije.

Plenarna sednica Evropskog parlamenta počinje danas popodne u Srazburu, a rasprava o izveštaju izvestioca Evropskog parlamenta Vladimira Bilčika o Srbiji naći će se na dnevnom redu te institucije u utorak, kada će poslanici raspravljati o tekstu izveštaja sa 104 tačke, 11 amandmana i sumenom amandmanu. Glasanje je zakazano za sredu.

Povezani članci

Šta znamo o Strategiji proširenja EU?

Katarina Anđelković

Vučić i Tači: Puna primena sporazuma o pravosuđu

EWB

RCC: Deklaracija o smanjenju cena rominga između EU i ZB biće potpisana na Samitu u Tirani

EWB