fbpx
European Western Balkans
Društvo

Otvaranje KAS-ove konferencije: Zapadni Balkan ima perspektivu članstva u EU

Govornici na svečanom otvaranju konferencije; Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

NOVI SAD – U Novom Sadu je sinoć otvorena međunarodna konferencija “Pričamo o Evropi – gradimo mostove”, u organizaciji nemačke fondacije Konrad Adenauer (KAS).

Konferencija se prvi put održava na Zapadnom Balkanu i drugi put izvan Evropske unije, sa ciljem da se ukaže koliko je značajna evropska baština u književnosti, umetnosti i dijalogu.

Direktor fondacije KAS u Srbiji Norbert Bekman Dirkes je poželeo dobrodošlicu svim gostima, među kojima su bili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i nemački ambasador u Srbiji Tomas Šib.

Naveo je da je Novi Sad za izabran za mesto održavanja konferencije jer je omladinska prestonica Evrope, mlad grad koji ima šta da pokaže i kaže, a 2021. godine biće i evropska prestonica kulture.

“Novi Sad se razvija brzo, a KAS je fondacija koja radi na unapređenju razumevanja unutar Evrope, a samim tim i na Balkanu. A, gde bi čovek mogao bolje da govori o kulturi i vrednostima, nego u parlamentu. Ovde svi sedimo kao u malom evropskom parlamentu, jer govorimo različitim jezicima”, primetio je Bekman Dirkes.

Pored predsednika Vučića, na otvaranju konferencije, o evropskim perspektivama govorio je predsednik Fondacije Konrad Adenauer i nekadašnji predsednik nemačkog Bundestaga prof. dr Norbert Lamert.

Gostima se obratio i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, kao i ambasador Šib.

Prof. dr Lamert izjavio je da Srbija spada u malobrojne zemlje koje imaju perspektivu članstva u EU.

“Zemlje Zapadnog Balkana pripadaju Evropi, to je u njihovom interesu, kao što je u interesu Evrope da ih uključi u procese izgradnje Evrope. Vizija zajedničke budućnosti mora da se ostvari ne samo kroz uzajamne izjave ljubavi, već stvaranjem pretpostavki kako bi ta perspektiva bila stavrna i realna”, rekao je Lamert.

Povezani članci

Juratović: Članstvo u EU nije obaveza, mi možemo bez vas

EWB

Srbija i EU – Nastavak reforma pravosuđa kao osnov za članstvo u EU

EWB

Šansa da uhvatimo korak sa digitalnim svetom

EWB