fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Pregovori

Otvaranje novih poglavlja 11. ili 12. decembra

Zastave Srbije i Evropske unije; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Međuvladina konferencija na kojoj će Srbija otvoriti nova poglavlja u pregovorima sa EU biće održana 11. decembra, saznaje RTS, a prema izvorima European Western Balkans ona će se održati 12. decembra, ali još nema saglasnosti o tome da li će tada biti otvorena dva ili tri poglavlja koja su tehnički spremna.

“Ključna za tu odluku biće procena zemalja članica EU koliko je Srbija napredovala u oblasti vladavine prava, na osnovu izveštaja koji im je o tome pripremila Evropska komisija” , prenosi RTS.

U izveštaju koji pokriva period od poslednjih šest meseci, Evropska komisija detaljno navodi da li su i u kom roku ispunjene mere iz akcionog plana za poglavlje 23 i 24 koje je donela Vlada Srbije.

Prema diplomatskim izvorima u RTS-a Briselu, neke zemlje članice, među kojima i one najuticajnije, smatraju da izveštaj, pored napretka koji beleži u poslednjih pola godine, navodi i određena kašnjenja u primeni akcionog plana za poglavlje 23 i 24, što će uticati na njihovu odluku o broju otvorenih poglavlja.

“Dosadašnji tok debate pokazao je da se 11. decembra može očekivati otvaranje poglavlja 6 i 30, dok je otvaranje poglavlja 33 za sada neizvesno. Rasprava o tome nastaviće se i tokom sledeće nedelje” , navodi RTS

Prema pravilima iz pregovoračkog okvira za Srbiju, napredak u svim poglavljima zavisi od napretka u oblasti vladavine prava (poglavlje 23 i 24) i normalizaciji odnosa sa Prištinom (poglavlje 35). , podseća RTS.

Iz tog razloga su određene zemlje članice tražile da vide izveštaj Evropske komisije, pre nego što daju odobrenje za otvaranje poglavlja 6 koje se odnosi kompanijsko pravo, poglavlja 30 o ekonomskim odnosima sa inostranstvom i poglavlja 33 o finansijskim i budžetskim odrednicama.

U dosadašnjem toku pregovora Srbija je otvorila 10 od ukupno 35 poglavlja, a dva je preliminarno i zatvorila.

Povezani članci

Jednačina sa mnogo nepoznatih

N. T. Štiplija

Bilateralni sporovi Srbije – kako pomiriti “nepomirljive”

Marija Stojanović

Šta znamo o Strategiji proširenja EU?

Katarina Anđelković