fbpx
European Western Balkans
Ekonomija i Biznis Izdvojeno

Otvaranje poglavlja 6 – Pravna sigurnost za srpske kompanije

Zastava Evropske unije; Foto: Flickr / Evropski parlament

Srbija danas otvara dva nova poglavlja u procesu pristupanja Evropskoj uniji, čime se približava cilju da postane deo jedinstvenog tržišta Evropske unije. Otvaranjem ovih poglavlja, Srbija nastavlja svoj put ka unapređenju propisa i njihovog usaglašavanja sa pravnim tekovinama EU.

Prema rečima šefice pregoaračkog tima Srbije za članstvo u EU Tanje Miščević, svako otvaranje poglavlja predstavlja još jedan korak na evropskom putu Srbije, a to se posebno odnosi na poglavlja 6 i 30 koja će danas biti otvorena u Briselu.

“U poglavlju 6 reč je o pravu privrednih društava, odnosno uređenju, funkcionisanju i zaštiti kompanija kako evropskih tako i domaćih na određen način, kao i u EU“, istakla je Miščević.

U okviru poglavlja 6 koje se odnosi na pravo privrednih društava, razmatraju se pitanja u vezi sa osnivanjem i obavljanjem delatnosti privrednih društava u državama članicama. Pri tome su uređena pravila o osnivanju, registraciji, obavljanju delatnosti, domaćem i prekograničnom spajanju i podeli privrednih društava.

Predsednik Upravnog odbora Centra za evropske politike Srđan Majstorović ocenjuje da se otvaranjem ova dva poglavlja stiču uslovi za nastavak ekonomskih reformi u cilju unapređenja postojećih propisa i institucionalnog okruženja i njihovog usaglašavanja sa pravilima EU.

„Uslovi poslovanja domaćih i stranih kompanija na ovaj će način biti značajno unapređeni, što bi trebalo da doprinese i većoj privlačnosti za ulaganja, razvoju trgovine i privrede i zapošljavanju u Srbiji“, ističe Majstorović u analizi dostavljenoj Tanjugu.

Osim toga, ovim poglavljem su obuhvaćena i pitanja računovodstva i revizije, što se odnosi na pravila o uspostavljanju sistema provere kvaliteta rada revizorske struke, efikasnog sistema javnog nadzora, kao i sistema objavljivanja godišnjih finansijskih izveštaja.

Pravne tekovine Evropske unije u oblasti prava privrednih društava uređuju pitanja u vezi sa obavezom privrednih društava da objavljuju dokumenta i podatke od javnog značaja. Takođe, u oblasti finansijskog izveštavanja, pravne tekovine EU utvrđuju pravila za predstavljanje godišnjih i konsolidovanih finansijskih izveštaja, uključujući i pojednostavljena pravila za mala i srednja preduzeća. Dodatno, pravne tekovine EU uspostavljaju pravila za odobravanje, profesionalan integritet i nezavisnost revizora imenovanih na osnovu zakona.

Usklađivanjem zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU u oblasti prava privrednih društava, stvaraju se poslovni uslovi koji će domaćim privrednim subjektima omogućiti konkurentnost i jednak tretman na tržištu Evropske unije. Na taj način se dodatno potvrđuje pravna sigurnost koja je neophodan preduslov za uspešno poslovanje i investicije. Osim toga, novim propisima će  privrednim društvima biti omogućen brži ulazak na tržište i izlazak iz njega. Danom pristupanja Srbije EU biće uvedena i dva nova oblika privrednih društava – evropsko akcionarsko društvo i evropsko ekonomsko interesno udruženje koja već postoje u državama članicama Unije.

Povezani članci

Deklaracija Samita EU-Zapadni Balkan: Podrška ubrzanju procesa pristupanja Zapadnog Balkana

EWB

Kako Kosovo dočekuje desetu godišnjicu Briselskog sporazuma nakon kriza u 2022. godini?

Ognjen Gogić

Helbah: Šta je “Maršalov plan” za Zapadni Balkan?

EWB