fbpx
European Western Balkans
Politika

Otvaranjem poglavlja šaljemo poruku da smo stabilna zemlja

Jadranka Joksimović; Foto: Kabinet ministra

BEOGRAD – Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da sutrašnjim otvaranjem još dva poglavlja u pregovorima sa EU Srbija šalje poruku da je stabilna zemlja koja sprovodi reforme u raznim oblastima.

Ona je naglasila se otvaraju dva vrlo važna poglavlja, poglavlje sedam koje se tiče poglavlje 7 o pravu intelektualne svojine i poglavlje 29 koje se tiče carinske unije.

Intelektualna svojina, kako kaže, odnosi se na autorska i srodna prava i prava industrijske svojine, borbu protiv piraterije, zaštitu potrošača, oznake geografskog porekla, brendiranje robe, bolje pozicioniranje naših kompanija.

“To su važne stvari posebno za ljude iz kulture, inovacija, nauke”, naglasila je Joksimović gostujući na RTS-u.

Poglavlje koje se odnosi na carinsku uniju, pojašnjava, važno je za čitavu privredu jer to znači da će Srbija, ispunjavajući standarde iz ove oblasti u momentu kada postane članica EU primenjivati nesmetano kretanje roba unutar EU, a prema robi iz trećih zemalja primenjivaće iste carine i kvote kao EU.

“Zadovoljna sam što idemo u reformska, tehnička poglavlja koja pokazuju da se reforme sprovode u različitim oblastima. To su konkretna poglavlja koja će naši građani i privreda osetiti kroz proces usklađivanja. Kada menjate zakonodavstvo menjate i pravila ponašanja”, pojasnila je Joksimović.

Ona kaže da Srbija ima solidan tempo što se tiče otvaranja pregovaračkih poglavlja i dodaje da su pripremljene dodatne pregovaračke pozicije za koje očekuje da će biti otvorene do kraja godine tokom estonskog predsedavanja.

Govoreći o uslovljavanjima pojedinih zemalja kojih je bilo ranije kod otvaranja pojedinih poglavlja, Joksimović je rekla da su bilateralna uslovljavanja uvek postojala u procesu, da su ih imale i druge zemlje na svom putu ka EU i da ne misli da se to neće i ubuduće dešavati.

“Sada postoji konsenzus zemalja EU da Srbija dobro radi svoj posao, da dobro napredujemo. Mislim da je to dobar signal za potencijalne investitore, koji posebno gledaju poglavlja vezana za vladavinu prava, ali i praktična poglavlja koja garantuju pravnu sigurnost i ujednačenost standarda”, zaključila je ministarka.

Povezani članci

Uvode se detaljnije „mape puta“ za vladavinu prava

Danas

Borisov sa Brnabić o evropskim integracijama Zapadnog Balkana

EWB

Dašić: „Vašingtonski sporazum“ nije mrtav, SAD ne podržava promene granica

EWB SCREENING