fbpx
European Western Balkans
Društvo

Otvoren četvrti Bezbednosni seminar za mlade lidere

Foto: EWB

VRŠAC – Bezbednosni seminar za mlade lidere, koji četvrtu godinu za redom organizuje ISAC fond, otvoren je danas u Vršcu. I ove godine seminar je okupio studente sa različitih fakulteta iz svih krajeva Srbije, koji će tri dana imati priliku da prisustvuju predavanja i diskutuju o različitim bezbednosnim i političkim pitanjima Srbije i regiona.

U uvodnom delu seminara govorilo se o politici vojne neutralnosti Srbije. Naglašeno je da je trenutna pozicija Srbije prihvatljiva za SAD i da učlanjenje u NATO nije neophodne, s obzirom na to da je saradnja sa tom organizacijom već uspostavljena kroz program Partnerstva za mir.

Takođe su istaknuta su tri osnovna izazova za bezbednost regiona. Prvi je dijalog Beograda i Prištine koji se, kako je navedeno, trenutno nalazi u ćorsokaku, a drugi uspešnost referenduma o promeni imena Makedonije nakon postizanja sporazuma sa Grčkom koji će biti organizovan 30. septembra ove godine.

Kao poslednji izazov je navedena funkcionalnost Bosne i Hercegovine. Kako je Bosna okružena Srbijom koja teži da se priključi EU i Hrvatskom koja je već deo EU i članica NATO-a, stabilnost ovih zemalja je preduslov za stabilnost i razvoj Bosne i Hercegovine, zaključili su učesnici

Diskutovan je i ruski uticaju u Srbiji. Ono što posebno zabrinjava, naglasili su učesnici, jeste da rast uticaja ove zemlje može negativno da se odrazi na transparentnost, demokratiju i vladavinu prava.

Povezani članci

U ponedeljak predstavljanje godišnjeg izveštaja “Stanje demokratije u Srbiji 2020”

EWB

Koalicija 27: Najveći zagađivač vazduha su toplane i ložišta, a ne saobraćaj

EWB

Brnabić o akademiji za dobre državne službenike

EWB